Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoskie smaki w Poznaniu

Lilia Łada
Lilia Łada
Która restauracja przygotowała najlepsze włoskie danie, a na którą głosowało najwięcej klientów? I Festiwal Smaków Włoskich w Poznaniu zakończył się ogłoszeniem wyników tego konkursu.

Właśnie z okazji Włoskiego Tygodnia osiem poznańskich restauracji postanowiło wziąć udział w I Festiwalu Smaków Włoskich. W każdej z nich można było spróbować włoskiego dania w promocyjnej cenie 10 zł!

Villa Magnolia z Głogowskiej z tej okazji przygotowała „rozciągniętą” polędwicę wołową (schiacciata di manzo) z czosnkiem, rozmarynem i grzybami. W Fidelio na Garbarach można było spróbować piersi z kurczaka z gruszką w sosie gorgonzolowo-orzechowym. Restauracja Roma na Półwiejskiej zapraszała na  makaron al dente przyrządzany z boczkiem, cebulą, jajkiem i oliwą z oliwek z łupanym serem parmezanem w oryginalnym stylu włoskim. 4 pizzerie Tivoli na Wronieckiej, Naramowickiej, Św. Czesława oraz Ściegiennego serwowały alpejską pizzę z serem mozzarella, rukolą, bekonem, salami i pomidorami.

Restauracja Umberto na Żydowskiej proponowała grillowaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym z nutką suszonej śliwki, podawaną z sosem winno-śliwkowym oraz bruschettą, La Lucciola z Głogowskiej 50 krewetki tygrysie z makaronem tagliatelle, Girasole na ulicy Żydowskiej tagliatelle verdi z borowikami, świeżym szpinakiem, czosnkiem, cebulą, pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi ziołami, a Bordo z Żydowskiej - ręcznie wyrabiany makaron maltagliatti z krewetkami, marchewką, cukinią i czosnkiem podlewane winem.

I to właśnie danie z Cafe Bordo okazało się najlepszym daniem festiwalu zdaniem profesjonalnego jury. Klienci natomiast najwyżej ocenili restaurację Villa Magnolia.

- Poziom konkursu był bardzo wysoki - mówił przewodniczący profesjonalnego jury Paweł Kibart, szefa kuchni biznesowego klubu tenisowego Sinnet w Warszawie. - Mieliśmy poważny problem, co wybrać, choć ocenialiśmy nie tylko danie, ale także personel, czystość lokalu i sposób podania. Mam nadzieję, że dzięki temu udało nam się wydac werdykt obiektywny i sprawiedliwy, chociaż muszę powiedzieć, że ja sam, choć prowadzę restaurację, zastanowiłbym się dwa razy, zanim wziąłbym udział w tym konkursie...

Szczęśliwi zwycięzcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i pełne kosze nagród, oczywiście bardzo przydatnych w kuchni.

- To dla nas bardzo cenna nagroda - mówiła ze wzruszeniem Ewa Rataszewska - Kukla z Cafe Bordo. - Nie zmarnujemy tego i będziemy wprowadzać u nas kolejne włoskie dania.

Uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród odbyła się w prawdziwie włoskiej scenerii i przy suto zastawionym stole Villa Magnolia. Restauracja miała okazję udowodnić, że tytuł przyznany jej przez klientów nie wziął się z powietrza: stoły aż uginały się od przysmaków, zaczynając od przekąsek poprzez włoskie dania aż po niewiarygodnie pyszne desery.

Był tu i przepyszny kurczak serwowany z ananasem, miętą i bazylią, znakomite żabie udka na zimno, krewetki zawijane w boczku, rigatoni z owocami morza, a z deserów dosłownie urzekł podniebienie creme brulèe. Ale w końcu było dla kogo się starać: jak wiadomo, nikt nie potrafi tak docenić dobrej kuchni jak ci, którzy ją tworzą...


od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto