Zupy we Wrocławiu można zjeść w prawie każdym barze, restauracji czy knajpie. W stolicy Dolnego Śląska są jednak miejsca, gdzie zupy wyniesiono niemal do rangi sztuki. Odwiedzając jedno z nich, możemy spróbować kuchni z całego świata lub przypomnieć sobie babcine specjały. Kto wie, może jeden z lokali oferujących zupy we Wrocławiu zachwyci nas smakiem?
Historia gotowania zupy
Najstarze naczynia ceramiczne do gotowania zup zostały odnalezione na wybrzeżu Morza Śródziemnego i są datowane na ok. 5000 lat przed naszą erą. Sposób gotowania zupy nie zmienił się znacząco aż do końca XIX wieku, kiedy to opracowano technologię produkcji zupy skondensowanej. Dzięki temu do obiegu wprowadzono zupy w puszkach, które okazały się przydatne dla żołnierzy i turystów.
Tradycyjne polskie zupy
Tradycyjne polskie zupy od lat cieszą podniebienia Polaków i obcokrajowców. Zupy często stanowiły dodatek do innego dania, choć zwykle były bardzo sycące. Dużą popularnością cieszą się rosół, krupnik czy żurek, który jest nieodzownym elementem świąt Wielkiej Nocy. Natomiast Wigilię Bożego Narodzenia trudno wyobrazić sobie bez barszczu z uszkami.
Zajrzyj do naszej galerii, by zobaczyć oferowane przez lokale zupy we Wrocławiu.
SPRAWDŹ, GDZIE ZJESZ SMACZNE ZUPY WE WROCŁAWIU
Przepisy na rozgrzewające zupy
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
POLECAMY RÓWNIEŻ:
ZUPA - ul. Szewska 24/26
tel.: 733 873 307
Lokal mieści się nieopodal wrocławskiego Rynku. Pomieszczenie jest malutkie, jednak dzięki przymocowanym do ścian blatom możemy zjeść zupę także w środku. Do wyboru mamy dwie pojemności: 350 albo 600 ml, z czym ta druga jest dla prawdziwych głodomorów. "Zupa" serwuje szeroki wybór kremów, zup na mięsie i tradycyjnych. Za krem z pomidorów z parmezanem i bazylią zapłacimy 6/10 zł, a za łagodną zupę z oliwkami i mascarpone - 8/12 zł. Warto dodać, że przy ladzie możemy dodać do naszego posiłku darmowe dodatki (grzanki ziołowe, grzanki paprykowe lekko pikantne, parmezan, mozzarella, świeża pietruszka, prażony słonecznik, prażony sezam, papryczka chili), a po 17:30 ceny wszystkich zup spadają o połowę. Dodatkowo, jeśli przyniesiemy swój własny pojemnik, zapłacimy złotówkę mniej.
Pobite Gary Zupy - ul. Marii Curie - Skłodowskiej 63
tel.: 536 941 801
W Pobitych Garach znajdziemy trzy rodzaje zup: jarskie/na wywarze mięsnym (6/10 zł), vege (6/10 zł) i z mięsem (8/12 zł). Możemy wybierać spośród wielu zup sezonowych, tradycyjnych polskich i egzotycznych. Zjemy m.in. ramen, turecką zupę z soczewicy czy klasyczną pomidorową. Po godz. 17:30 zapłacimy 50% taniej.
Pobite Gary Bistro - ul. Stefana Drzewieckiego 36a
tel.: 535 395 015
Lokal oprócz zup serwuje także inne dania. Codziennie znajdziemy tu inne zupy, a wybierać możemy spośród m.in. flaczków, ogórkowej czy szczawiowej z jajkiem. Zapłacimy od 3,99 do 5,99 zł.
Zupy na Solnym - pl. Solny 11
tel.: 505 529 909
Lokal mieści się przy placu Solnym i cieszy się dużą popularnością osób pracujących w okolicach Rynku. W oferce znajdziemy m.in. żurek, krem ze szparagów, jarzynową czy krupnik. Za każdą z sycących i gorących zup zapłacimy 8 złotych.
ZZTop - ul. Kazimierza Wielkiego 25/1a
tel.: 518 294 274
W lokalu mieszczącym się w pobliżu Eteru do wyboru mamy aż trzy pojemności zup: 250, 460 550 ml. Codzienne w ofercie znajdziemy inne zupy: od tradycyjnych, przez mięsne aż po orientalne. Spróbujemy m.in. domowej pomidorówki, barszczu ukraińskiego na żeberkach czy wegańskiego kremu z pieczonych buraczków i pomarańczy. Dodatkowo na miejscu zjemy również zapiekanki. ZZTop można też spotkać w formie foodtrucka pod Galerią Wnętrz Domar.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?