W skrócie
Faszerowane pieczarki – łatwa i tania przekąska na imprezę
Pieczarki faszerowane na różne sposoby sprawdzą się nie tylko jako smaczna i tania przekąska karnawałowa. Można przygotować je na święta, rodzinne uroczystości, a latem na grilla. Przepisy na pieczarki, które dziś proponuję, są banalnie proste do przygotowania. Zrobienie każdego farszu zajmuje naprawdę kilka minut, a składniki są niedrogie i łatwo dostępne.
Jak przygotować pieczarki do faszerowania?
Wiele osób zastanawia się, czy obierać pieczarki przed faszerowaniem. Jako wielka zwolenniczka ułatwiania sobie życia, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowanie, osobiście nie tracę nigdy czasu i energii na obieranie pieczarek. Wystarczy dokładnie je umyć i pozbawić nóżek. We wszystkich przepisach, które dziś proponuję, pieczarki smażę na maśle, z obu stron, aby się zrumieniły. W niektórych przepisach trzeba je zapiec z farszem, w innych wystarczy je nadziać. Będą smakowały doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do proponowanych przeze mnie przepisów możesz użyć zarówno białych, jak i brązowych pieczarek, postaraj się jednak wybierać ładne, duże sztuki. Jeśli zdecydujesz się na pieczarki portobello, pamiętaj, aby przygotować więcej nadzienia.
Polecam także: Zaskakujący sposób na zapiekankę. Ten przepis uzależnia!
Jeśli przygotowujesz imprezę karnawałową w domu, koniecznie wypróbuj moje propozycje na:
- Pieczarki faszerowane jajkami;
- Pieczarki faszerowane karmelizowaną cebulką;
- Pieczarki faszerowane mięsem mielonym;
- Pieczarki faszerowane fetą;
- Pieczarki faszerowane kuskusem.
Wszystkie przepisy znajdziesz na kolejnych zdjęciach galerii.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?