Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Faworki przepis
Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej"...
fot. polska press

Jak zrobić idealne faworki? Polecamy najlepsze przepisy na tłusty czwartek

Jak zrobić idealne faworki? Polecamy najlepsze przepisy na tłusty czwartek

Faworki przepis

Przepis na faworki z "Kuchni Polskiej" Elżbiety Adamskiej: Ciasto na faworki:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki wody
  • 70 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder
Mąkę należy przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkować na cienkie placki. Faworki tym są smaczniejsze, im mają cieńsze ciasto. Pokroić na wąskie paski. Ich szerokość w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości. Ponieważ muszą być z cienkiego ciasta, więc, aby się nie rozpadały w drodze do ust, powinny być wąskie, góra 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. Ułożyć na stolnicy. W płaskim rondlu rozpuścić tłuszcz i do mocno rozgrzanego wkładać faworki. Smażyć na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, trzymając chwilę nad rondlem, aby osączyć z tłuszczu. Faworki układać na półmisku warstwami, posypując cukrem pudrem.

Zobacz również

Na skrzyżowaniu al. Piłsudskiego i Warszawskiej audi zderzyło się z hyundaiem

NOWE
Na skrzyżowaniu al. Piłsudskiego i Warszawskiej audi zderzyło się z hyundaiem

Śląsk dogrywa transfer bramkarza. Wzmocnień będzie więcej

Śląsk dogrywa transfer bramkarza. Wzmocnień będzie więcej

Polecamy

Polna, łąkowa, ogrodowa? To pieczarka! Jakie dzikie pieczarki są jadalne?

Polna, łąkowa, ogrodowa? To pieczarka! Jakie dzikie pieczarki są jadalne?

Uważaj na jadalne robaki! Nawet próbowanie z ciekawości może źle się skończyć

Uważaj na jadalne robaki! Nawet próbowanie z ciekawości może źle się skończyć

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić