Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Grodzisku Wielkopolskim? Znajdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Grodzisku Wielkopolskim
Najlepsze lodziarnie w Grodzisku Wielkopolskim krblokhin
Zobacz, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Grodzisku Wielkopolskim. Okres letni niewątpliwie większości z nas kojarzy się z lodami. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Grodzisku Wielkopolskim.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Grodzisku Wielkopolskim?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Grodzisku Wielkopolskim

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Grodzisku Wielkopolskim, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Grodzisku Wielkopolskim?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały początki lodów?

Pierwsze wzmianki o deserach z mleka, owoców i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami delektowali się również wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie współczesnego sorbetu.

W XVI wieku włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z lodem i solą zostanie on zamrożony. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na grodzisk.naszemiasto.pl Nasze Miasto