Wszystko rozpoczęło się od pracy za granicą Szymona, który jest pomysłodawcą tego miejsca. Kilka lat spędził za granicą m.in. w Anglii i Danii. Razem z bratem pracował w lokalach gastronomicznych cieszących się świetną renomą. Poznawał tam tajniki wielu kuchni świata, uczestniczył w procesie produkcji pracując z kucharzami z różnych krajów.
Po wieloletnim pobycie za granicą Szymon powrócił do żuławskiego miasta. Powrócił z gotowym planem i … zrealizował go z powodzeniem. Przyszłe działania miały być związane nie tyle z wielką gastronomią, co raczej z prezentacją i przekonaniem żuławskich mieszkańców, że kuchnia gruzińska jest smaczna i warta bliższego poznania.
Dlaczego akurat kuchnia gruzińska? Bo jest podobna do polskiej, chociaż stosuje się tu dużo więcej przypraw i dodatków m.in. cebuli, czosnku, pietruszki. W daniach mięsnych najczęściej stosuje się wołowinę i wieprzowinę.
Gwarantem doskonałej jakości wyrobów jest … Keti. Keti pochodzi z Gruzji i przygotowuje dania i wypieki do sprzedaży.
To dzięki niej można spróbować doskonałego chaczapuri, megruli czy aćmy, która jest czymś w rodzaju gruzińskiej lasagni. Można spróbować również chinkali czyi pierożków z mięsem i rosołem.
Autorskim pomysłem Adama, który pracuje w „Starym piekarzu” jest zapiekana w cieście biała kiełbasa z chrzanem. Powiemy krótko – doskonała. Kolejną przekąską na słono jest np. bułka z wieprzowiną.
Jak przystało na „ Starego piekarza” w sprzedaży są również chleby rzemieślnicze. Tartine Country Bread to nasz swojski wieśniak – chleb na zakwasie pszennym z mąką graham.
Kolejny chleb to bochenek o nazwie „ Cztery mąki” czyli wypiek z połączonych czterech gatunków mąki. W ofercie znajdziemy również puri – tradycyjny gruziński chleb oraz dobrze znane bagietki, ciabaty i inne pieczywa wypiekane codziennie na miejscu.
Dla ciekawych nowych smaków jest również hit – kubdari. Kubdari – to placek z mięsem wołowo – wieprzowym doprawiony oryginalnymi gruzińskimi przyprawami i świeżą kolendrą.
W lokalu są również świetne ciasta i słodkie przekąski np. kada – kruche ciasto waniliowe.
Wiadomo, że dobre ciastko najlepiej smakuje z dobrą kawą. Więc warto, zanim podejmie się decyzję co z tych smakowitości kupić, wypić filiżankę lokalnie wypalanej Nowodworzanki i zjeść gruzińskie ciasteczko.
O tym miejscu piszą internauci i wystawiają znakomitą opinię:
- Bardzo dobre wypieki, jabłko z cynamonem pycha.
- Miło i smacznie, super, że takie miejsca powstają w Nowym Dworze.
- Bardzo dobre wypieki słone i słodkie oraz przepyszna kawa, polecam.
- Bardzo polecam! Przemiła obsługa! A jedzenie palce lizać.
- Bardzo miła obsługa. Wypieki oryginalne i pyszne. Polecam
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?