Zupa krem z pieczonych pomidorów
• 800g pomidorów,
• 10g czosnku
• Sól, pieprz, rozmaryn
• 500 ml wywar drobiowy
• 50 ml Oliwa z oliwek
• 50g masła
• 2 świeże bułki żytnie
• Sol, pieprz, cukier
• Rozmaryn
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce. Dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i czosnek oraz oliwę z oliwek. Następnie wstawiamy do piekarnika w temp. 160st. i pieczemy przez 30 minut.
Tak upieczone warzywa wkładamy do rondla i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, miksujemy i przecieramy.
Bułki żytnie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Grzanki dodajemy do gotowego kremu z pomidorów.
Smażony filet z dorsza w koprze włoskim z pesto z rukoli, z karmelizowaną marchewką
• 800g filetu z dorsza
• 400g kopru włoskiego
• 400g marchwi
• 100g rukoli
• 30g parmezanu
• 20g orzeszków piniowych
• 100ml oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 100g masła
• 80g miodu
• 200ml bulionu
• Sól, pieprz
Filet porcjujemy na 4 części. Rybę doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z każdej strony na koniec dodając masło.
Rukolę, parmezan, orzeszki piniowe i czosnek miksujemy w blenderze na gładką masę. Koper blanszujemy w wodzie, następnie dusimy na maśle z dodatkiem soli. Tak przygotowanym pesto i koprem posypujemy rybę. Jako dodatek podajemy marchew pokrojoną w kostkę i karmelizowaną (smażoną w tym wypadku w temp. Ok110st.) w miodzie.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?