Weganie, bo o nich mowa, to ludzie, którzy ze swojej diety wyeliminowali wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym także jajka, nabiał czy też miód. Dlatego makarony czy ryby nie zagoszczą w ich świątecznym menu.
- Generalnie nie da się weganina przekonać do tego, żeby zjadł tradycyjne świąteczne potrawy pochodzenia zwierzęcego, da się natomiast przerobić wigilijne dania - przekounje Agata Wilkowska, weganka, autorka blogu ilovetofu-cb.blogspot.com. Na ten typ diety zdecydowała się 4 lata temu, głównie ze względów etycznych - jak sama mówi, jeśli istnieją możliwości, żeby uniknąć powodowania cierpienia u zwierząt, to ona z nich korzysta.
Ale weganizm to również troska o naturę. Współczesny chów przemysłowy zwierząt jest daleki od ideału i bardzo obciążający dla środowiska, głównie ze względu na to, że są to po prostu fabryki. Dodatkowo, zwierzęta chowane w takich warunkach są faszerowane ogromną ilością chemii, aby np. szybciej rosły.
Dlatego też kuchnia wegańska odrzuca produkty odzwierzęce. Charakteryzuje się przy tym różnorodnością i zdecydowaną odmiennością od swojskiego schabowego, może zatem stanowić ciekawą propozycję kulinarną nawet dla zwykłych zjadaczy mięsa.
Co zaś polecane jest przez weganina na święta? Np. sernik z tofu:
Składniki:
- 60 dag sera tofu
- szklanka ugotowanej kaszy manny
- 2 banany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek
= 1/2 szklanki bakalii
Przygotowanie:
Przez maszynkę przepuścić tofu i banany [równie dobrze można się posłużyć mikserem]. Dodać kaszę i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do posmarowanej olejem formy i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Niektórych szokować może, iż sernik jest robiony bez prawdziwego sera, jednak według relacji ludzi, którzy go próbowali, jest on równie smaczny.
Agata Wilkowska w tym roku przygotowuje specjalną, wegańską kolację wigilijną, na której będzie aż 25 potraw.
- Będzie to np. bigos w wersji wegańskiej, czyli bez kiełbasy, różnego rodzaju pierogi bez jajek, sałatki na majonezie sojowym oraz kotlety sojowe przygotowywane tak, jak ryba po grecku.
Różnego rodzaju ciasta również da się upiec w wersji wegańskiej.
Wegański piernik:
Składniki na piernik wegański z powidłami
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- łyżka kakao,
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki sztucznego miodu lub melasy,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 1/2 szklanki wody gazowanej.
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną parzymy razem z przyprawą do pierników, trzymamy kilka minut pod przykryciem, a potem studzimy do temperatury pokojowej. Suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy kolejno, mieszając, rozpuszczoną kawę z przyprawą, olej, miód, powidła a na koniec wodę gazowaną.
Wegańskie ciasto wkładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w piekarniku w 180º C ok. 45 minut (do suchego patyczka), lub wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 400 W na 4 minuty, a potem na 600 W na ok. 12 minut.
Piernik jest dość kruchy, więc wyjmujemy go z formy ostrożnie podważając, a potem jednym zdecydowanym ruchem. Posypujemy cukrem-pudrem, możemy też wegański piernik polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Potrawy wegańskie są równie smaczne co te tradycyjne, przy czym nie sa wcale trudniejsze do przygotowania. Wiele przepisów można znaleźć w internecie.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?