Świat pokryty śniegiem, zapach wigilijnych potraw, cała rodzina czekająca na pierwszą gwiazdkę, by móc rozpocząć świętowanie Bożego Narodzenia. Któż nie przepada za atmosferą najbardziej urokliwych świąt w roku? Nieodłącznym elementem ich obchodów są potrawy rybne. W galarecie, po grecku, smażone, w śmietanie – ryby w każdej postaci dochodzą do głosu w ten magiczny czas.
Karpia lubią wszyscy, ale my najbardziej
Nikogo zapewne nie dziwi, iż najpopularniejszym gatunkiem ryby jedzonej w Boże Narodzenie jest karp. Ten fakt potwierdza raport Makro o spożyciu ryb w Polsce, który donosi, że 93 proc. mieszkańców Wielkopolski podczas świąt je właśnie karpia. To najwyższy wskaźnik spożycia karpia w całej Polsce! Szczególną wagę do tradycyjnych potraw z tej ryby na wigilijnym stole przykładają ludzie w przedziale wiekowym 50-59 lat.
Wysokie notowania ma również śledź. 33 proc. Polaków nie mogłaby się obejść bez niego w czasie świąt. Specyficzny słony smak śledzia w przeróżnych postaciach sprawia, że posiłek bożonarodzeniowy nabiera pełni kulinarnych barw. Popularnością cieszą się także mintaj, panga, pstrąg i szczupak.
Poznań odpiera atak łososia
W całym kraju największym zagrożeniem dla silnie osadzonych w polskiej tradycji kulinarnej karpia i śledzia stanowi łosoś. Według raportu Makro ów gatunek jest znacznie bardziej popularny w największych miastach Polski i wśród ludzi w przedziale wiekowym 20-29. Dodatkowo restauratorzy przykładają najwięcej wagi do jego świeżości. Świadczy to o rosnącej modzie na jedzenie łososia. Takiej tendencji nie można jednak zaobserwować na wigilijnych stołach w Poznaniu i okolicach. Tylko 2 proc. mieszkańców Wielkopolski je łososia w czasie świąt.
- Podczas świąt Bożego Narodzenia polecam zarówno tradycyjne dania z karpia i śledzia, jak i wykwintne wariacje na temat łososia i pstrąga. Wszyscy przecież wiemy, że ryba nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w ten szczególny czas. Dlatego każda jej postać dopełnia na swój jedyny i niepowtarzalny sposób świąteczną ucztę kulinarną – radzi Grzegorz Kazubski, znakomity kucharz oraz menadżer Centrum Kulinarnego HoReCa.
Ze względu na elementarne znaczenie dań rybnych w bożonarodzeniowym jadłospisie, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ich świeżość.
Pokaż swoje stylizacje wygraj udział w pokazie Fashion in Charge | informacje, porady, konkursy | sprawdź gdzie się bawić |
Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?