Każdy cukiernik ma swój przepis na idealną kremówkę. Z okazji 30. rocznicy pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski cukiernicy postanowili zdjednoczyć siły i stworzyć wspólnie... najdłuższą papieską kremówkę na świecie - ulubiony smakołyk papieża.
- Nad wyrobem kremówki pracowaliśmy dwa i pół dnia - mówi Stanisław Butka, starszy Cechu Cukierników i Piekarzy Poznania. - Dwa zakłady wypiekały spody i góry, inny zakład przygotowywał krem. Około dziesięć osób przekładało kremówkę. Dziś obsypywaliśmy kremówkę cukrem pudrem i układaliśmy na specjalnych stołach.
Kremówka w zamierzeniu miała być podzielona na około 4 tys. porcji.
- Jeśli będziemy kroić większe kawałki, spodziewamy się że kremówkę pokroimy na 2 tys. sztuk. Cała kremówka to około 750 kilogramów ciastka, więc napewno nikt nie odejdzie od nas z pustymi rękami - tłumaczy Stanisław Butka.
Podstawą każdej kremówki jest ciasto francuskie. Najważniejszą i najsmaczniejszą częścią ciastka jest jednak krem waniliowy. Co jest jeszcze potrzebne aby przygotować kremówkę?
- Mąka, tłuszcze, jajka i... chęci do pracy - opowiada Piotr Koperski, podstarszy Cechu cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Najbardziej ciekawiły nas walory smakowe poznańskiej papieskiej kremówki.
- Bardzo smaczna - mówi pani Kazimiera. - Poza tym jest to bardzo miły gest, rozmach z jakim wykonano ciastko robi wrażenie.
Pomiędzy jedną a drugą porcją najdłuższej kremówki papieskiej nie powinno się zapominać o jednym - każde 100 gram ciastka to zabójcze 340 kalorii.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?