Polecamy

Pasta z sody i wody utlenionej © Katarzyna Dębek
[2/9]

Pasta z sody i wody utlenionej

Do przygotowania pasty do wyczyszczenia piekarnika potrzebujemy 3 łyżek sody oczyszczonej, pół szklanki wody utlenionej i pół szklanki wody z kranu. Całość mieszamy i powinna nam wyjść pasta, którą nakładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut. Następnie ścieramy gąbeczką zabrudzenia. Pamiętajmy, aby do tego działania założyć rękawiczki, substancja jest lekko żrąca.
Drugą metodą jest też przygotowanie pasty z samej sody i wody utlenionej. Nakładamy ją na blachę piekarnika, czekamy 15-20 minut, a następnie posypujemy solą gruboziarnistą i szorujemy. Następnie płuczemy blachę i powinna być czysta.

Dbając o zdrowie swojej rodziny, coraz więcej dań przygotowujemy w piekarniku. Potrawy pieczone są zdrowsze i lepiej smakują. Przygotowując takie dania, zazwyczaj używamy blachy w piekarniku, która regularnie nieczyszczona może wyglądać bardzo źle i ciężko będzie później doprowadzić ją do idealnego wyglądu.

Najnowsze wiadomości

reklama