Ciasto:
Składniki:
8 jaj
30 dag mąki
30 dag cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, etapami dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3/4 masy wylewamy do foremki (najlepiej podłużnej). Do pozostałej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na ciasto białe.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 do 50 minut.
Polewa czekoladowa
Składniki:
1/3 kostki margaryny lub masła
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki rozpuścić i chwilę pogotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać babkę.
Kto nie lubi babki z polewą, wierzch może posypać cukrem pudrem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?