Poznańskie przedsiębiorstwo Prima SA jako pierwszy producent kawy w Polsce wprowadził nowy system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów HACCP.
W maju bieżącego roku Sejm uchwalił ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia nakładającą na producentów obowiązek wprowadzania systemu HACCP. Zastąpił on badanie gotowego produktu nadzorem wszystkich etapów, od surowców i przetwarzania, poprzez transport, pakowanie, aż do sprzedaży. Najszybciej wprowadziły go firmy produkujące żywność dietetyczną, odżywki dla dzieci, a także eksporterzy żywności do krajów Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do końca 2003 wszyscy konkurenci Primy będą musieli pójść w jej ślady.
- Wdrożenie systemu HACCP związany jest z przyjętą przez nas strategią dostarczania produktów bezpiecznych o najwyższej jakości — mówi pracownik firmy Katarzyna Paul-Wielińska.
Proces wdrażania systemu w poznańskiej Primie trwał około 5 miesięcy i został potwierdzony certyfikatem wydanym przez Lloyd’s Register Quality.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), czyli Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli polega na ocenie i kontroli zagrożenia żywności podczas wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?