Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bezpieczeństwo na każdym etapie

ADPA
Poznańskie przedsiębiorstwo Prima SA jako pierwszy producent kawy w Polsce wprowadził nowy system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów HACCP.

Poznańskie przedsiębiorstwo Prima SA jako pierwszy producent kawy w Polsce wprowadził nowy system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów HACCP.

W maju bieżącego roku Sejm uchwalił ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia nakładającą na producentów obowiązek wprowadzania systemu HACCP. Zastąpił on badanie gotowego produktu nadzorem wszystkich etapów, od surowców i przetwarzania, poprzez transport, pakowanie, aż do sprzedaży. Najszybciej wprowadziły go firmy produkujące żywność dietetyczną, odżywki dla dzieci, a także eksporterzy żywności do krajów Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Do końca 2003 wszyscy konkurenci Primy będą musieli pójść w jej ślady.

- Wdrożenie systemu HACCP związany jest z przyjętą przez nas strategią dostarczania produktów bezpiecznych o najwyższej jakości — mówi pracownik firmy Katarzyna Paul-Wielińska.

Proces wdrażania systemu w poznańskiej Primie trwał około 5 miesięcy i został potwierdzony certyfikatem wydanym przez Lloyd’s Register Quality.

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), czyli Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli polega na ocenie i kontroli zagrożenia żywności podczas wszystkich etapów produkcji i dystrybucji.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto