Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

[email protected]
Składniki: - 800–900 g białej kiełbasy - listek laurowy - po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu - sól - 1/2 łyżeczki majeranku sos: - spora cebula - 3 łyżki masła - 3 łyżki tartego ...

Składniki:
- 800–900 g białej kiełbasy
- listek laurowy
- po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- 1/2 łyżeczki majeranku

sos:
- spora cebula
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartego chrzanu
- łyżka soku z cytryny
- sól
- po szczypcie pieprzu i cukru
- szklanka wywaru z kiełbasy
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- żółtko

Przygotowanie:
Osoloną wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy kilka minut pod przykryciem. Odkrywamy, wkładamy kiełbasę, gotujemy ok. 10 minut, zostawiamy na kilka minut w gorącym wywarze. Szklankę wywaru przecedzamy przez gęste sito. W rondelku topimy masło, szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę, oprószamy mąką, wlewamy przecedzony wywar i mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą, dodajemy starty chrzan i śmietanę, podgrzewamy. Do gorącego sosu wkładamy pokrojoną na porcje kiełbasę.

Podajemy z ziemniakami z wody i kiszonym ogórkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto