Składniki:
- 800–900 g białej kiełbasy
- listek laurowy
- po 5–6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- 1/2 łyżeczki majeranku
sos:
- spora cebula
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartego chrzanu
- łyżka soku z cytryny
- sól
- po szczypcie pieprzu i cukru
- szklanka wywaru z kiełbasy
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- żółtko
Przygotowanie:
Osoloną wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy kilka minut pod przykryciem. Odkrywamy, wkładamy kiełbasę, gotujemy ok. 10 minut, zostawiamy na kilka minut w gorącym wywarze. Szklankę wywaru przecedzamy przez gęste sito. W rondelku topimy masło, szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę, oprószamy mąką, wlewamy przecedzony wywar i mieszając, gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą, dodajemy starty chrzan i śmietanę, podgrzewamy. Do gorącego sosu wkładamy pokrojoną na porcje kiełbasę.
Podajemy z ziemniakami z wody i kiszonym ogórkiem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?