Prawdziwa ziemniaczana tortilla stworzona pod czujnym okiem Carlosa Gonzaleza-Tejery, zapiekanki z wszelkimi odmianami sera, sałatki... tak rozgrzewają się półfinaliści pierwszego w Polsce konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef
Hotel Mistral w Gniewinie na ten weekend zamienił się w prawdziwy raj dla blogerów kulinarnych. W tych samych murach, w których nocowała mistrzowska reprezentacja Hiszpanii w piłce nożnej, pasjonaci gotowania zmierzą się z nie lada wyzwaniem. Zanim jednak przestąpią do zadań wyznaczonych im w półfinale wezmą udział w warsztacie kulinarnym, którego tematem będzie właśnie kuchnia hiszpańska.
- Wybraliśmy to miejsce specjalnie, ze względu na to, że gościło mistrzów. Uczestnicy konkursu BlogerChef też są mistrzami w swoim fachu, wybraliśmy najlepszych z najlepszych - mówi organizatorka Katarzyna Szatkowska. - Kuchnia hiszpańska, choć wielu wydaje się prosta w przygotowaniu, wymaga wiele pracy.
- Trzeba pamiętać, że Hiszpanie celebrują gotowanie. To naród, który ceni sobie biesiadowanie, a wiadomo, że do tego potrzebna jest dobra kuchnia - uzupełnia Mirek Drewniak, juror BlogerChef i członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni. - To będzie dobra rozgrzewka przed samym półfinałem.
Jak zaznaczają organizatorzy, BlogerChef to przede wszystkim dobra zabawa i wspólna nauka. - Wszyscy mamy się od siebie uczyć, inspirować się wzajemnie i wynieść z konkursu nowe doświadczenia - podkreśla Marek Bielski, organizator, założyciel marki Doceń Polskie.
W półfinale będą oprócz smaku i sposobu przygotowania oceniane m.in. sposób serwowania posiłków, ich odpowiednia temperatura, a także higiena pracy. W regulaminie przewidziano też punkty ujemne, które jury może przyznać kucharzom utrudniającym pracę reszcie zespołu.
W półfinale każdy gotuje w wylosowanym przez siebie zespole. Każdy też pełni funkcję szefa kuchni. Półfinał składa się z czterech zadań, w których konkurują ze sobą dwa zespoły. W każdym z zadań członkowie wymieniają się losowo na stanowisku szefów. Taka formuła ma sprawdzić umiejętności uczestników w zarządzaniu zespołem, ale też zweryfikować kompetencje kulinarne poszczególnych zawodników.
Relacja na gorąco z pierwszego półfinału BlogerChef już dzisiaj!
CZYTAJ WIĘCEJ O KONKURSIE BLOGERCHEF
Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?