Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co jedzą weganie podczas Wigilii?

MM Bydgoszcz
MM Bydgoszcz
Nie każdy wie, że kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców i czerwony barszcz to typowo wegańskie potrawy.

Kolacja wigilijna większości osób kojarzy się z dwunastoma potrawami, które ze smakiem zjadamy wspólnie z rodziną 24 grudnia. Jak jednak wyglądają wigilijne potrawy wegan, którzy eliminują ze swojej diety wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego jak np. nabiał i jajka.
- Wigilijne potrawy wegan nawiązują do wielu potraw wigilijnych, które jada się podczas świątecznej kolacji – wyjaśnia Beata Ziemowska, która od kilku lat jest weganką. – Muszą być one pozbawione produktów mięsnych i nabiału.

Okazuje się, że wiele potraw wigilijnych to tak naprawdę naprawdę potrawy wegańskie. Dobrym przykładem jest, np. kapusta z grzybami, która jest potrawą typowo wegańską, jeżeli nie dodamy do niej mięsa. Bardzo wegański jest również kompot z suszu.
- Jako potrawy wegańskie świetnie sprawdzają się również pierogi, które można przyrządzać na wiele sposobów, np. nafaszerować ziemniakami z cebulką – stwierdza. – Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami są również wegańskie, trzeba jednak pamiętać o tym, żeby ciasto nie zawierało jajek.

Również wigilijne zupy, takie jak barszcz czy grzybowa, świetnie sprawdzają się jako potrawy wegańskie, oczywiście jeśli nie są gotowane na mięsie i nie zawierają śmietany. Także sałatka jarzynowa, którą je się zazwyczaj w pierwszy i drugi dzień świąt można uznać za potrawę wegańską, jeżeli zamiast zwykłego majonezu użyjemy majonezu wegańskiego.

Nie ma więc problemu, żeby typowa kolacja wigilijna, szybko zmieniła się w kolację wegańską. - Mój chłopak jest weganem od kilkunastu lat i kiedy spędzamy wigilię u niego w domu, zawsze możemy znaleźć tam coś do jedzenia dla siebie – wyjaśnia Beata Ziemowska. – Dla jego mamy nie stanowi problemu to, żeby przyrządzić potrawy np. bez użycia jajek.

Okazuje się że nawet świąteczne pierniczki, mogą być wegańskie. Zobaczcie przepis, który pochodzi z bloga "Hello Morning", prowadzonego przez wegankę Magdę Jutrzenkę.

Wegańskie pierniczki
Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru kryształu
- 100 g cukru trzcinowego Dark Muscovado
- 100 g syropu klonowego
- 150 g wegańskiej margaryny
- opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Do rondelka wlać wodę i syrop klonowy, dodać cukier kryształ, cukier trzcinowy oraz margarynę. Rozpuścić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po rozpuszczeniu składników do masy dodać przyprawy i sodę. Wystudzić. Stopniowo dodawać do mąki. Początkowo mieszać, a później ugniatać ciasto. Kiedy będzie gładkie i nie lepiące włożyć je do lodówki na min. godzinę. U mnie leżało w sumie kilka dni. Ciasto ugniatać, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C ok. 8 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto