W czasie upałów powinniśmy przede wszystkim jeść potrawy, które zawierają mało tłuszczu, a jednocześnie są wysokobiałkowe.
Doskonała będzie zupa na zimno oparta na jogurcie lub kefirze. Wystarczą zmiksowane warzywa, do których dodamy kefir lub jogurt i doprawimy pieprzem i solą.
Jako danie główne najlepiej sprawdzą się mięsa z grilla. Ważne, żeby nie były panierowane i przez to nie zawierały żadnych dodatkowych węglowodanów. Wcześniej je marynujemy, chociażby w winegrecie. Potem tylko lekko je obrabiamy na grillu, przez co jedzenie będzie bardziej lekkostrawne.
Oczywiście nie każdy ma możliwość, żeby rozpalić normalnego grilla z dymem. Odradzam robienie tego na balkonie, bo sąsiedzi nas zlinczują, ale wystarczy grill elektryczny, najlepiej z powłoką non-stick, teflonową, na której nie trzeba używać tłuszczu.
Do tego podajemy warzywa z grilla. Wszystko jemy bez dodatków skrobiowych typu ryż. Absolutnie zabronione są ziemniaki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?