Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co jeść we wrześniu? Sylwia Majcher radzi, jakie owoce i warzywa są teraz najsmaczniejsze

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sylwia Majcher zachęca, aby we wrześniu jeść brukselkę i kalafiora. Natomiast Jagna Niedzielska apeluje o jedzenie brokułów z łodygą. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe polecane warzywa i owoce na wrzesień.
Sylwia Majcher zachęca, aby we wrześniu jeść brukselkę i kalafiora. Natomiast Jagna Niedzielska apeluje o jedzenie brokułów z łodygą. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe polecane warzywa i owoce na wrzesień. 123rf.com/margouillat
Wrzesień to czas na kalendarzowy koniec lata. W prawdzie jesień zbliża się nieuchronnie, ale przez ponad miesiąc będziemy mogli zajadać świeże owoce i warzywa. Warto wiedzieć, na jakie składniki jest aktualnie sezon. Sylwia Majcher, dziennikarka, edukatorka na temat niemarnowania żywności przypomina o najzdrowszych produktach danego miesiąca. A Jagna Niedzielska zachęca do spożycia łodygi brokułu.

W skrócie

Sylwia Majcher o wrześniowych produktach

Na profilu Sylwii Majcher na Instagramie, co miesiąc znaleźć można wskazówki na temat sezonowych owoców i warzyw. Tym razem podkreśliła, że fioletowy i czerwony kolor ma znaczenie. Na grafice wyśmienitych warzyw i owoców na wrzesień wymieniła:

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z sezonowych owoców i warzyw

- Fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią przed bakteriami i wirusami. Intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki – antocyjany. Antocyjany wpływają też na poprawę pamięci i koncentracji. Mają dużo witaminy C oraz błonnika. Wspomagają układ krążeniowy, trawienny i nerwowy — dodała.

Dziennikarka zwróciła uwagę, że w czerwonych warzywach mamy likopen, który jest znakomitym przeciwutleniaczem. Działają one profilaktycznie na choroby serca, na układ krwionośny i na choroby nowotworowe. Czerwone owoce są także znakomitym źródłem potasu i witaminy C.

Komentarze internautów

Pod wpisem pojawiały się liczne komentarze na temat proponowanego zestawu składników. Jeden obserwator wspomniał, że w jego rodzinie nie mogą jeść żadnych owoców i warzyw. Jednak większość zachwalała sobie taką formę przypomnienia o sezonowości.

- We wrześniu zaczynamy jeść zupy, bo już nie ma upałów. Ja zaczęłam od pomidorowej – pisała użytkowniczka Dominika.

Inni dodawali, że warzywa mogą jeść cały czas i dzielili się swoimi pomysłami. Przygotowywali z nich powidła śliwkowe, pasty kanapkowe z bakłażana, zupy i soki. Hitem może być surówka z białej rzepy, którą podpowiedziała internautka Anna.

Jagna Niedzielska poleca brokuły

Znana kucharka, edukatorka ekologiczna i autorka książek apelowała, że nie trzeba wyrzucać łodygi brokuła. Jednym argumentem jest niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Drugim powodem jest fakt, że są to zdrowe i smaczne części warzywa.

- Kuchnia eko-nomiczna. Mam nadzieję, że przekonam Was do korzystania z warzyw bez resztek. To nie moje ostatnie brokułowe słowo, bo szykuję dla Was przepis z jego wykorzystaniem. Czy wiedzieliście, że wyrzucając łodygi, marnuje się aż tyle pieniędzy? Jak wykorzystujecie łodygi brokułu? - pisała Jagna Niedzielska na swoim profilu na Instagramie.

Jagna Niedzielska apelowała, że łodyga jest:

  • jadalnym fragmentem brokułu,
  • jego pełnowartościową częścią,
  • i do tego smaczną.

Ponadto prowadząca program „Bez reszty. Kuchnia zero waste” podpowiedziała, że łodygę brokułu można jeść na surowo lub upieczoną z ulubionym sosem.

A wy jakie sezonowe warzywa i owoce najchętniej jecie we wrześniu?

Zobacz w galerii propozycje na dania z owoców i warzyw na wrzesień

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co jeść we wrześniu? Sylwia Majcher radzi, jakie owoce i warzywa są teraz najsmaczniejsze - Strona Kuchni

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto