Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernicza Królowa z Poznania zostanie mistrzynią świata?

Przemek Wałczyński
Przemek Wałczyński
Marlena Szymaś jako jedyna Polka zmierzy się w mistrzostwach ...
Marlena Szymaś jako jedyna Polka zmierzy się w mistrzostwach ... Przemo Wałczyński
Marlena Szymaś jako jedyna Polka zmierzy się w mistrzostwach cukierników we włoskim Rimini.

To pierwsza tego typu impreza na świecie. Mistrzostwa Cukiernicze Świata Kobiet, nazywane też „Cukierniczą Królową” to popis umiejętności najlepszych kobiecych cukierników z całego świata. Do tej pory panie rywalizowały na równi ze swoimi kolegami.

Udział w pierwszej edycji wezmą drużyny m.in. z Niemiec, Brazylii, Japonii i USA. Łącznie zmierzy się dziesięć reprezentacji. Polskich barw bronić będzie Marlena Szymaś – poznańska światowa mistrzyni cukierniczego fachu. I to dosłownie, bo poznanianka zdobyła tytuł mistrzowski w 2000 roku. Na co dzień pani Marlena pracuje w jednej z cukierni sieci Kandulski. Aby zdobyć tytuł we Włoszech, już przygotowuje się pod okiem najlepszych. Rad udziela jej m.in. Bogdan Tomczyk, światowej sławy ekspert w pracy w karmelu.

Dzieło, które zaprezentuje Marlena Szymaś w Rimini już podziwiać można w Poznaniu. Wygląda niczym wytworna dekoracja z porcelany i kryształowego szkła. A jednak pozory mylą, bo wyrzeźbiona postać kobieca jest... karmelowa i w całości można by ją zjeść. A na dole – pyszny, błyszczący tort.

- Receptura jest tajemnicą – uśmiecha się pani Marlena, pytana o przepis. Jak mówi, nawet pomysł na jego stworzenie trudno dokładnie opisać.
– Szukanie smaku to najczęściej metoda prób i błędów, ale mniej więcej wiem, jaki efekt zamierzam osiągnąć – mówi.

Poznanianka, podobnie jak pozostałe uczestniczki, będzie musiała stworzyć słodką instalację nawiązującą do tematu „świat kobiety”. Przepisy dokładnie określają, że 70 proc. pracy musi być wykonane z cukru, a pozostałe 30 proc. z pasty cukrowej lub dragantu. Oprócz tego na konkursową słodycz składają się trzy torty czekoladowe, 16 identycznych deserów na talerzu i 10 deserów w pucharkach zawierających kandyzowane kasztany.

Na stworzenie swoich dzieł zawodniczki będą miały aż dwa dni.  O tym, czy polska mistrzyni okazała się najlepsza w słodkich mistrzostwach dowiemy się pod koniec stycznia. Zawody odbędę się w dniach od 21 do 22 stycznia w Rimini we Włoszech.

Aby zobaczyć więcej zdjęć, przejdź do galerii

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto