Culinary Fest to święto kuchni nawiązujące do formuły Restaurant Week, która odbywa sę cztery razy w roku. Dania zaproponowane przez restauratorów będą oceniane przez profesjonalne jury i publiczność.
Podczas Culinary Fest obowiązuje jeden cennik we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.
Menu restauracyjne:
Danie główne - 12 zł
Zupa - 5 zł
Zestaw: danie główne + zupa - 15 zł
Menu kawiarniane:
Napój - 5 zł
Deser - 7 zł
Zestaw: napój + deser - 10 zł
W poprzedniej edycji wygrały restauracje: Konfitura, Szachownica, Bernardino. Wkrótce na stronach organizatora pojawią się wszystkie miejsca festiwalowe, oraz ich menu.
Czerwone Sombrero Pasaż Apollo Piekary 17
- zupa krem z cukinii z białą czekoladą, uprażonymi migdałami i listkiem mięty
- Kurka wpuszczona w maliny - filet z kurczaka zapiekany z malinami i mozzarellą, podany z białym ryżem i zielonym groszkiem w towarzystwie sałaty z oliwą
Flavoria – Hotel Andersia Plac Andersa 3
- Zielony Groszek / pieczone pomidory / tymianek / cebula
- Kakao / biała czekolada / mascarpone / chili
Hanami Sushi al. Marcinkowskiego 16
- Drobiowy ramen z warzywami, makaronem i pierożkiem gyoza z kurczakiem
- California z opalanym łososiem i warzywami obsypana zielonymi ziołami
Konfitura św. Marcin 24 (Galeria MM)
- Consommé ogórkowo-arbuzowe z makaronem z zielonego ogórka, podane z limonką
- Czerwona krewetka argentyńska marynowana w limonce, imbirze, czosnku i chilli, podana na chorizo z ananasem oraz sałatką z kolendrą i mango
NIFTY No. 20 – Hotel PURO Żydowska 20
- Consommé z pomidorów, uszko drobiowe
- Grillowany sandacz, puree z dyni, szpinak, por
Pastela 23 Lutego 40 (róg Zamkowej)
- Chłodnik pomarańczowy z imbirem, bazylią zielonym pesto z rukoli oraz kruszonym lodem
- Pierś z kurczaka faszerowana śliwką, kolendra, rozmarynem i tymiankiem serwowana na cukiniowej tagiatelle z czosnkiem i cytryna na palonych migdałach, nasionach słonecznika i mixem micro ziół
Petit Paris Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
- Gazpacho z ogórka i kopru
- Croque Poulet podawany na salacie z sosem vinaigrettes. Francuski tost zapiekany z kurczakiem, beszamelem i musztarda Dijon
Toga pl. Wolności 13A (Budynek Arkadii)
- Chłodnik arbuzowy z pieprzem i fetą
- Policzki wołowe z czekoladą i agrestem
Tośka Cantine Aleksandra Fredry 9 (Teatr Wielki)
- Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z kwaśną śmietaną
- Filet z kurczaka w sosie balsamicznym z biało-czarnym ryżem
Voyager Wine Club al. Marcinkowskiego 16
Carpaccio z rostbefu z sosem z czekolady i oliwy z oliwek
Marynowany na ostro kurczak- chilli w glazurze z miodu i szałwii na puree ze słodkich ziemniaków i cytryny
Wielkie Żarcie Zamkowa 7
Chłodnik arbuzowy z bazylią
Roladka z nadzieniem śliwkowym w sosie czekoladowym z chilli podawana z puree z wiorkami kokosowymi i marchewką glazurowaną
Zagroda Bamberska Kościelna 43
Rumpuć
Karmelizowany stek z dzika, puree z zielonego groszku i mięty, polskie jabłka, tarta cebulowa, wędzona cykoria
Czerwone Sombrero Waga Miejska Stary Rynek 2
Zupa rybna z ogórkiem kiszonym
Pierożki kukurydziane z kurczakiem i warzywami serwowane z kwaśną śmietaną, salsą pomidorową oraz salsą z zielonej papryczki jalapeno
Kuchnia dla Dragona Zamkowa 3
Ratatouille podawane z grillowaną polentą
Zupa-krem z pieczonego ziemniaka podawana z boczkiem
Pod Lampionami Woźna 19/20
Krem marchewkowy z pomarańczą
Słodko-słona tarta gruszkowa
Restauracja Bez Nazwy Taczaka 23
Kolorowa roladka z ryby faszerowana szpinakiem z sosem kaparowym podawana z grzanką
Łosoś z krewetkami w sosie maślano winnym z porzeczką
Szachownica Wroniecka 18
Chłodnik Jagodowy z pomarańczową pianą
Sandacz na vinaigrette malinowym z czarnym makaronem krewetką i sorbetem z kiwi
Cafe Przymiarka Wyspiańskiego 15
Shot kawowy ze słomką śmietany
Słodka sałatka z sosem
Ghiacci Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
Orzeźwiający napój imbirowo-cytrynowo-ziołowy
Lodowe sushi o unikalnych orientalnych smakach
Lavenda Wodna 3/4
Lemoniada mango z zielonym ogórkiem
Smażone lody z musem z kwaśnych ogrodowych mirabelek
Pastela 23 Lutego 40 (róg Zamkowej)
Mrożona herbata miętowo-brzoskwiniowa
Dziad kujawski z Lodami Jak Dawniej Braci Koral
Petit Paris Półwiejska 32 (Stary Browar, Szachownica)
Lemoniada z syropem lawendowym i jeżynami
Croissant z creme patissiere, malina i miętą
Tośka Cantine Aleksandra Fredry 9 (Teatr Wielki)
Kolorowa panna Cotta z sosem karmelowym z chilli
Mohito bezalkoholowe ogórkowe
Babki Cafe Kramarska 21/2
Popcorn cupcake - zaskakujące połączenie cynamonowej babeczki z karmelowym wnętrzem oraz kremem waniliowym ukrytym pod popcoczapą
Cytrusowa lemoniada z rozmarynem - lekko gazowany, orzeźwiający napój na bazie świeżych cytrusów
Cafe Martini św. Marcin 39
Fruitidrink z porzeczek, mięty i ananasa
Owocowa fantazja na waniliowym kremie z kruszonką i mango
Cicha Kuna św. Marcin 30
Koktajl Kuny. Aromatyczny, nieobliczalny, zimny, orzeźwiający, do picia
Konspiracyjnie Cicha Kuna. Zaproszenie na słodko-pikantne spotkanie z Cichą Kuną, która pojawi się między innymi w towarzystwie chałwy a reszta niech na razie pozostanie tajemnicą
Pod Lampionami Woźna 19/20
Herbata marokańska lub kieliszek wina
Wegańskie i bezglutenowe ciasto z mąki jaglanej z owocami
Menu obowiązuje do 10 sierpnia w lokalach zgłoszonych do Festiwalu i posiada ujednolicony cennik. Ceny pozycji w menu wynikają z założenia, że dania zostaną przygotowane w porcjach degustacyjnych.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?