Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Dzień kolorów, „Holi Day” w ostródzkim Parku Collisa (FOTOREPORTAŻ)

Dzień kolorów, „Holi Day” w ostródzkim Parku Collisa (FOTOREPORTAŻ)

Otwarcie sezonu ogródkowego na OFFie  [ZDJĘCIA]

Otwarcie sezonu ogródkowego na OFFie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Koncert Dawida Podsiadły z poznańskim akcentem. Chodzi o to, czym przyjedzie artysta!

Koncert Dawida Podsiadły z poznańskim akcentem. Chodzi o to, czym przyjedzie artysta!

Wiadomo, kto zastąpi Jacka Jaśkowiaka. To najstarszy stażem radny

Wiadomo, kto zastąpi Jacka Jaśkowiaka. To najstarszy stażem radny

Przegląd kwietnia w Poznaniu

Przegląd kwietnia w Poznaniu