Dobiegł końca Festiwal Dobrego Smaku, któremu towarzyszyła premiera książki "Okowita, przepalanka i nalewka".
- Nalewki były w każdym szanującym się domu, robione według własnych przepisów z ziół i owoców, a pito je wyłącznie w celach leczniczych - opowiada Andrzej Fiedoruk, autor książki. - Słynna staropolska orzechówka była doskonałym środkiem na kłopoty z trawieniem, a kminkówka pomagała na wzdęcia.
Mamy dla Was dwa egzemplarze tej, obowiązkowej dla każdego miłośnika trunków, pozycji.
Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, że warto powalczyć o "Okowitę...", to przytaczamy opis książki zamieszczony na okładce.
Kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwórczości, spożycia, jak i bogactwa zachowanych w literaturze i ustnych przekazach przepisów. Dowiem się zatem, jak powstały poszczególne gatunki alkoholu (likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum...), które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej przyrządzali alkohole. Krok po korku poznamy procesy wytwarzania wraz z opisem profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój. |
By zdobyć "Okowitę, przepalankę i nalewki" wystarczy w komentarzu pod tym tekstem napisać, który alkohol cenicie najbardziej i uzasadnić swój wybór. W piątek, 21 czerwca, redakcyjne jury wybierze dwóch autorów najciekawszych komentarzy i nagrodzi zwycięzców.
Książki ufundowało wydawnictwo Zysk i S-ka.
WAKACJE 2009 W POZNANIU kultura, sport, turystyka | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?