Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dobre smaki zagoszczą w Poznaniu

Redakcja
Ponad 100 kramów na Starym Rynku, pokazy kulinarne, warsztaty, ...
Ponad 100 kramów na Starym Rynku, pokazy kulinarne, warsztaty, ... archiwum/Radek Rakowski
Ponad 100 kramów na Starym Rynku, pokazy kulinarne, warsztaty, konkursy i koncerty - to tylko niektóre z atrakcji V Festiwalu Dobrego Smaku.

Festiwal, który od pięciu lat odbywa się w stolicy Wielkopolski, to największe wydarzenie tego typu w Polsce, zarówno pod względem liczby wydawców, jak i wydarzeń.
- Cieszymy się, że możemy zaprosić wszystkich na jubileuszową edycję - przyznaje Jan Babczyszyn, dyrektor festiwalu. - W tym roku festiwal rozrasta się o kolejne propozycje.

To nie tylko Jarmark Dobrego Smaku, podczas którego na Starym Rynku ponad 100 wystawców oferuje swoje wyroby, ale także wiele innych atrakcji.
- Na pewno nie będzie strojów supermana i mieczy świetlnych, czyli tego wszystkiego co nas denerwuje na takich imprezach - śmieje się Wojciech Lewandowski, producent festiwalu.

Przez cztery dni popołudniu na festiwalowej scenie będą odbywały się pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu. Wieczorem ich miejsce zajmą muzycy. Dobrze bawić się będą na pewno fani jazzu, muzyki etnicznej i folkowej - będzie też klasyka i piosenka literacka.

Stary Rynek to nie jedyna festiwalowa lokalizacja. Na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego będzie można m.in. wysłuchać koncertu Łukasza Kuropaczewskiego inaugurującego cykl "Gitarą, nożem i widelcem".
- To dopiero początek - mówi Jan Babczyszyn. - Po wakacjach planujemy otworzyć tam lokal gastronomiczny, w którym będzie można zjeść potrawy związane z ideą slow food. Będziemy organizować w nim wieczory kulinarno-muzyczne, co miesiąc inne, np. hiszpański czy włoski.

Na dziedzińcu muzeum odbędzie się też aż sześć warsztatów smaku dla najmłodszych, na których dzieci w wieku 4-10 lat będą mogły odkrywać swoje kulinarne pasje. A w ramach Laboratoriów Smaków, w restauracji Trattoria Castellana przy ul. Fredry, dowiedzieć będzie się można sporo o winach z polskich winnic, tajemnicach warzenia piwa, serach pasterskich z polskich gór czy szlachetnych nalewkach.

W ramach festiwalu tradycyjnie odbędzie się kilka konkursów, m.in. wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem jest odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków oraz konkurs Polska Nalewka Roku, który po raz kolejny wyłoni prawdziwych mistrzów sztuki przyrządzania tych trunków.

Dla restauratorów przygotowano konkurs na najsmaczniejszą czerninę, a dla cukierników na najlepsze ciasto drożdżowe. Co istotne, w tym drugim może też wziąć udział każdy, kto piecze domowe ciasta.

Jak przyznaje wiceprezydent Poznania Sławomir Hinc, festiwal jest ważną imprezą, bo pokazuje nasze lokalne dziedzictwo nie tylko przyjezdnym, odkrywa je też przed mieszkańcami Poznania.

Podczas piątej edycji festiwalu goście będą mogli jednak spróbować nie tylko tradycyjnych produktów ze wszystkich regionów kraju (będzie m.in. polski cydr), ale również specjałów spoza Polski – świeżych ostryg z Bretanii, węgierskich kiełbas, austriackich win, piw z Belgii czy bułgarskich marynowanych papryczek.

Program V Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku:
piątek - 12 sierpnia, sobota - 13 sierpnia, niedziela - 14 sierpnia, poniedziałek - 15 sierpnia.





od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto