Drożyzna w sklepach! Podstawowe produkty coraz droższe. Za sam olej trzeba zapłacić 60 proc. więcej

EBBA
Drożyzna bije z półek sklepowych. Olej droższy o prawie 60 proc Ceny innych towarów też poszły mocno w górę. Przejdź dalej w galerii, żeby zobaczyć, o ile wzrosły ceny. 

Przejdź do galerii --->
Drożyzna bije z półek sklepowych. Olej droższy o prawie 60 proc Ceny innych towarów też poszły mocno w górę. Przejdź dalej w galerii, żeby zobaczyć, o ile wzrosły ceny. Przejdź do galerii --->Jaroslaw Jakubczak/ Polska Press
Udostępnij:
Wzrost cen żywności w sklepach staje się coraz dotkliwszy. Raport cen podstawowych produktów spożywczych zaskakuje i przeraża. We wrześniu niektóre towary zdrożały nawet o kilkadziesiąt procent. Sam olej kosztował o prawie 60 proc. więcej niż rok wcześniej. Dużo droższe są też zwykle tanie produkty. Popularna w Polsce kapusta i ziemniaki zdrożały o 57 i 34 procent. Jest też grupa produktów, która staniała jednak są to liczby jednocyfrowe. Zobacz w galerii, o ile wzrosły ceny produktów we wrześniu 2021 roku w ujęciu rocznym.

Dlaczego rosną ceny produktów?

Z raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail wynika, że 7 kategorii produktów podrożało we wrześniu br. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, a 5 kategorii potaniało. Jednak wzrosty cen to w większości liczby dwucyfrowe, a spadki cen są jednocyfrowe.

Wzrost cen w sklepach:

Drożyzna bije z półek sklepowych. Olej droższy o prawie 60 proc Ceny innych towarów też poszły mocno w górę. Przejdź dalej w galerii, żeby zobaczyć, o ile wzrosły ceny. 

Przejdź do galerii --->

Drożyzna w sklepach! Podstawowe produkty coraz droższe. Za s...

– Wzrosty cen to efekt rekordowej inflacji. Podobną mogliśmy obserwować dwie dekady temu. Do tego coraz więcej kosztuje paliwo. Cały proces produkcji, transportu i magazynowania jest droższy, więc ma to odbicie w cenie końcowej – mówi Katarzyna Grochowska z Hiper-Com Poland.

Jak stwierdza Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail, współautor badania, za podwyżkę produktów tłuszczowych w dużej mierze odpowiadają coraz droższe oleje pochodzenia roślinnego na rynkach światowych. Do tego sami producenci przewidują, że do końca roku tego typu produkty mogą podrożeć nawet o 8-10 proc. Takie obecnie trendy są obserwowane na świecie, a Polska nie jest oderwana od tego typu prognoz.

Jeśli chodzi o podwyżki cen warzyw, to jak zaznaczają eksperci w tym przypadku trend ten obserwujemy od dawna. Mogłoby być to również widoczne bez wysokiej inflacji czy coraz droższych paliw. Rolnikom utrudniają uprawę zmiany klimatu, łagodne zimy, powracające susze i powodzie. To przekłada się na gorsze zbiory, co skutkuje wyższymi cenami.

Dane pochodzą z raportu „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail. Analitycy porównali 12 kategorii, 45 produktów, 200 marek i blisko 38 tys. cen. Badaniem objęto dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry, działające w 16 województwach.

Sprawdź też:

Pandemia sprzyja robotyzacji

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie