Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dżemy, soki, kompoty. Kiedy najlepiej robić przetwory? Na jakie owoce i warzywa jest sezon?

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przetwory to takie, które są przygotowane ze świeżych, pełnych wartości odżywczych owoców. Sprawdź kalendarz sezonowych warzyw.


Zobacz w galerii ------>
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przetwory to takie, które są przygotowane ze świeżych, pełnych wartości odżywczych owoców. Sprawdź kalendarz sezonowych warzyw. Zobacz w galerii ------>canva
Lato to prawdziwy wysyp świeżych owoców i warzyw. To pora roku, w której warto rozpocząć robienie przetworów – choćby dżemów, soków czy kompotów, które będą nieocenione podczas długich, jesiennych wieczorów. Sprawdź nasz kalendarz przetworów 2020.

Domowe słodkie przetwory możemy przygotowywać praktycznie od pojawienia się sezonowych owoców aż do października. Na początku wydaje się, że czasu jest sporo, a możliwości bardzo dużo. Nie mniej jednak warto podejść do tego rozsądnie i zaplanować, w co chcemy wyposażyć naszą spiżarnię.

Lato w słoiku: Zobacz przepisy na przetwory

Cukier przedłuża przydatność do spożycia produktów, dzięki zjawisku osmozy – wchłania nadmiar wody, w której rozmnażają się bakterie. Można to łatwo zaobserwować umieszczając owoce w wodzie czystej i z cukrem. W wodzie słodkiej owoce się skurczą, w czystej napęcznieją. Cukier należy spożywać z umiarem i także przy przygotowywaniu przetworów trzeba kontrolować jego ilość, pamiętając o słodkiej równowadze.

SPRAWDŹ KALENDARZ PRZETWORÓW:

Pamiętajmy, że dobra konsystencja domowych przetworów jest wynikiem długości gotowania i ilości cukru, które zależą od ilości pektyn i wody w owocach. By uzyskać dobrą konsystencję, trzeba dodać więcej cukru do owoców z mniejszą ilością pektyn, takich jak: truskawki, wiśnie, maliny i jagody. Rozwiązaniem jest także wymieszanie owoców z małą zawartością pektyn z tymi, które mają ich więcej jak: jabłka, morele, pigwa czy cytrusy. W zależności czy zdecydujemy się na powidła, dżem czy marmoladę trzeba pamiętać o tym, że cukru dodajemy mniej lub więcej.

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto