Dzień Placków: Sprawdź najciekawsze przepisy na placki ziemniaczane. Popularne plendze na słodko i na słono
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Składniki
-1 kg ziemniaków
-2 cebule
-2 jajka
-3 łyżki mąki pszennej
-Sól i pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia
-Ząbek czosnku
-Majonez
-Tymianek
-Mięta
-Jogurt naturalny
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj.
2. Następnie odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.
3. Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.
4. Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.
5. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.
6. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.
7. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.
8.Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.
9. Sos czosnkowy przygotujemy w prosty sposób mieszając gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.
Źródło: akademiasmaku.pl
Kolejny przepis --->