W przeddzień Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food na Targach odbywa się Dzień Rzeźnika i Wędliniarza.
To okazja do prezentacji najbardziej popularnych i lubianych przez Polaków wędlin oraz kilka wyjątkowych atrakcji, które mogą zobaczyć wszyscy chętni.
- Najciekawszym wydarzeniem jest bez wątpienia warsztat wędliniarski – mówi Joanna Jasińska, dyrektor Targów Polagra-Tech. - Zobaczyć na nim będzie można, w jaki sposób wyrabiana jest tradycyjna biała kiełbasa.
Poza stoiskami z mięsnymi produktami przez cały dzień odbywać się będzie pokaz kulinarny „ Mięso w krainie przypraw”.
- Podczas pokazuprzygotowywane będą na żywo różne mięsnych pyszności – zapewnia Jasińska. - Wszystko oczywiście z odpowiednią ilością znakomitych przypraw. W tym samym pawilonie równolegle odbywa się wystawa chłodnictwa, na której można oglądać najnowsze przedsięwzięcia branży chłodniczej.
Szynki, kiełbasy, kabanosy – czy w polskim wędliniarstwie można mówić o pewnych trendach?
- Można zauważyć pewną modę na tradycję – tłumaczy Mirosława Jopek z zakładów mięsnych Viola. - Polacy coraz chętniej kupują wędliny produkowane według metody tradycyjnej: swojskie kiełbasy, salcesony i pasztety. Dużą popularnością cieszą się wyroby dojrzewające. Klienci są coraz bardziej wymagający, a to zmusza nas do ciągłych ulepszeń – zapewnia Mirosława Jopek.
Mój Modny Poznań serwis specjalny | TRANSFERY 2009 | KONKURSY MM POZNAŃ sprawdź co możesz wygrać |
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?