W czwartek na poznańskim Starym Rynku rozpoczął się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. To już siódma edycja imprezy, podczas której można spróbować przysmaków z różnych regionów Polski i świata.
W tym roku swoje wyroby oferuje około 120 wystawców. Można kupić m.in. poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.
Kto woli smakołyki z innych regionów świata też nie będzie zawiedziony. Czekają na niego bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
W pierwszym dniu festiwalu rzuca się w oczy bardzo długa kolejka do stoiska z lodami tradycyjnymi. Poznaniacy je pokochali za sprawą Wytwórni Lodów Tradycyjnych, która w maju powstała przy ul. Kościelnej. Na Starym Rynku można natomiast spróbować wyrobów z Koronowa.
Festiwal to nie tylko stoiska z jedzeniem, ale także konkursy, warsztaty i konferencje, a także odbywające się na scenie pokazy kulinarne. Wieczorami z kolei na scenie ma rozbrzmiewać muzyka.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa do niedzieli, 18 sierpnia.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?