Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu 2010 - cztery tłuste dni

Justyna Laskowska
Justyna Laskowska
Wędzone ryby, tradycyjne wędliny, sery i miody - takich potraw można będzie skosztować na IV Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku. Warto się na nim pojawić, żeby spróbować regionalnych potraw z całej Polski.

Festiwal będzie trwał cztery dni - od 12 do 15 sierpnia. W tym czasie poznański Stary Rynek stanie się kulinarnym epicentrum Polski. Na festiwalu nie zabraknie muzyki, spotkań autorskich, konkursów, pokazów kulinarnych i degustacji.
- Do dobrego smaku należy uczestnictwo w tym festiwalu – mówi Jan Grabkowski, starosta Poznański.

Podczas wszystkich dni na Starym Rynku od godz. 10 do 20 będzie można odwiedzić Jarmark Dobrego Smaku, na którym warto skosztować produktów regionalnych z całej Polski.

Jak zapewnia Wojciech Lewandowski, producent imprezy,  aby móc wystawić swoje produkty na jarmarku trzeba przejść ścisłą selekcje, wszystko po to, żeby nasi goście nie musieli się martwić, że kupują coś, co nie jest dobre.

Na scenie festiwalu pojawi się wiele muzycznych i kulinarnych atrakcji. Będą grali przede wszystkim artyści z powiatu poznańskiego, prezentujący różne style muzyki, m.in. jazz, muzykę klasyczną, rock i folk.

Wielu autorów, nie tylko kulinarnych będzie prezentowało swoje książki. Na tegorocznym festiwalu odbędzie się m.in premiera nowej książki Andrzeja Fiedoruka i Josefa Pischla.

Nowym elementem festiwalu będzie edukacja kulinarna. W ramach tego przedsięwzięcia odbędą się laboratoria smaku i wykłady.
- „Laboratoria smaku” to seminaria połączone z degustacją. Tego typu spotkania będą zamknięte – mówi Wojciech Lewandowski. – Bilety dostępne są w Trattorii Castellana, gdzie odbywać się będą laboratoria.

Otwarty dla wszystkich chętnych będzie natomiast wykład dra hab. Jarosława Domanowskiego pt. "Kapłon, popie jajka i ulipki: tajemnice staropolskich książek kucharskich".

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku nie może się obyć bez konkursów dla zawodowców i amatorów. Zaplanowane są cztery konkursy: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Poznańska Szneka”, „Kaczka po poznańsku” i „ Polska Nalewka 2010”.

Co ciekawe, jurorem w konkursie „Poznańska Szneka” może zostać każdy. Wystarczy wysłać zgłoszenie do organizatorów festiwalu i wyjaśnić dlaczego, to właśnie ty powinieneś zostać jurorem. Jak zapewnia Wojciech Lewandowski – wystarczającym argumentem będzie to, jeżeli ktoś napisze, że od 30 lat codziennie rano je sznekę.

W konkursie „Polska Nalewka 2010”, może wziąć udział każdy, kto ukończył 18 lat i wytwarza nalewki.

Program IV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku znajdziecie w Dzieje się: 12 sierpnia, 13 sierpnia, 14 sierpnia, 15 sierpnia.


17, 18,



24, 25

lipca, Stary Rynek
od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto