Przypomnijmy, że od 2009 roku r. rogale świętomarcińskie są chronione przez przepisy Unii Europejskiej jako produkt regionalny.
To oznacza, że tylko wielkopolskie cukiernie mogą się ubiegać o potwierdzenie certyfikatu wypieku oryginalnych rogali świętomarcińskich.
Jeśli nie macie pewności, czy w danej cukierni są sprzedawane „prawdziwe” rogale świętomarcińskie, możecie sami je rozpoznać.
- Rogale muszą być zrobione z ciasta półfrancuskiego, które listkuje i zawierać nadzienie koniecznie z białego maku – wyjaśnia Marian Weber, podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy dana cukiernia sprzedaje oryginalne rogale świętomarcińskie, jest upewnienie się, czy ma potwierdzający to certyfikat. Większość z nich eksponuje certyfikat w miejscu widocznym dla klientów.
Sprzedaż innych wypieków pod nazwą rogali świętomarcińskich jest niezgodna z prawem, ale w cukierni możecie natrafić na podróbki sprzedawane pod podobnymi nazwami, np. „rogale Marcina” itp.
Kliknij, aby zobaczyć listę cukierni wypiekających oryginalne rogale świętomarcińskie
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?