Gęsina na św. Marcina to ogólnopolska akcja, której celem jest przywrócenie zwyczaju jedzenia gęsi, szczególnie w listopadzie. - Jeszcze nie tak dawno nikt nie wyobrażał sobie dżdżystych listopadowych wieczorów bez pieczonej gęsi – przypomina Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, które zapoczątkowało akcję pięć lat temu.
Organizowane w Poznaniu Imieniny ulicy Św. Marcin skutecznie wypromowały rogala świętomarcińskiego – certyfikowany przez Unię Europejską regionalny produkt z Wielkopolski. Zasmakował Polakom do tego stopnia, że dziś kupują go nawet na Allegro. Teraz przyszedł czas na promowanie drobiu.
Zobacz też: Przepisy na gęsinę
W Wielkopolsce hoduje się około 30 proc. polskich gęsi, ale większość z nich trafia na eksport. „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. O tym, jak żywy był to zwyczaj niech świadczą dane statystyczne z 1865 roku, w których podaje się, że w listopadzie w Warszawie liczącej wtedy 350 tys. mieszkańców zjedzono 20 tysięcy gęsi.
W tym roku akcja Gęsina na Św. Marcina potrwa ponad trzy tygodnie (od 8 listopada do 1 grudnia). Weźmie w niej udział sześć restauracji z Poznania. W każdej z nich szef kuchni przygotuje przynajmniej trzy autorskie przepisy, które przez cały czas trwania akcji będą dostępne w menu.
Concordia Taste
Hugo Restaurant
BlowUpHall 5050
Fanaberia
Gusto Food & Wine
3 Kolory
Skomentuj:
Gęsina na Św. Marcina. Gdzie w Poznaniu?
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?