Tradycyjnie w Dniu Świętego Marcina w całej Polsce, a szczególnie w Wielkopolsce i Poznaniu jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę.
Zobacz:
Jedz gęsinę na zdrowie!
Mięso gęsi jest stosunkowo chude. Zawiera około 3-6 procent tłuszczu, a także dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6 i witamin: A, z grup B i E, pełnowartościowego białka, jak również składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Mięso gęsi uznawane bywa za dietetyczne, zwłaszcza dla osób odchudzających się. Posiada ponadto charakter afrodyzjakalny. Z uwagi na sposób chowu gęsi (w znakomitej większości wolny wybieg na świeżym powietrzu) gęsina uznawana jest za produkt ekologiczny. Podstawą wyżywienia gęsi są głównie pasze naturalne.
źródło: wikipedia.pl
TU ZJESZ GĘSINĘ W POZNANIU W DŁUGI WEEKEND:
ZOBACZ TEŻ:
Sprawdź:
POLECAMY:
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?