Certyfikat poświadczający wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP otrzymała w piątek Wielkopolska Gildia Rolno Ogrodnicza Sp. z o.o..
-. To jeden z ważniejszych momentów w historii Spółki - powiedział Grzegorz Hempowicz, prezes zarządu WGRO.
Razem z Gildią certyfikaty HACCP odebrało 290 operatorów, czyli 86 procent wszystkich, którzy zajmują się obrotem żywności na terenach WGRO. Zdaniem Arkadiusza Węgielskiego, wiceprezesa zarządu Gildii, pozostali niebawem także wdrożą HACCP.
- Gildia czuje się odpowiedzialna za swoich operatorów - powiedział nam Damian Lisiewski, przedstawiciel DNV, firmy certyfikującej Gildię, który razem z Magdaleną Zastawną wręczył certyfikat. - Gildia pomogła im przygotować się do wdrożenia systemu, także w aspekcie finansowym. Jednak przede wszystkim to ich praca i wysiłek, dla których jestem pełen podziwu.
Prezes Hempowicz podziękował za przygotowanie do wprowadzenia HACCP firmie konsultinowej DGA. Wyraził nadzieję, że wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności powinno przynieść Gildii i jej operatorom dodatkowe profity. Wyroby oferowane przez Gildię będą bowiem bardziej bezpieczne dla konsumenta, co oznacza jeszcze wyższą jakość, a tym samym większe zainteresowanie kontrahentow ofertą Glidii.
Kosmiczna technologia
HACCP jest systemem bezpiecznej produkcji żywności: ma na celu bezpieczeństwo, zdrowie i życie konsumentów. To skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points, w tłumaczeniu - „Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli”. Wdrożenie systemu polega na określeniu tzw. ,,Punktów Krytycznych’’ podczas produkcji i dystrybucji żywności, a więc takich, w których mogą pojawić się zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. ,,Punkty Krytyczne’’ muszą być stale monitorowane i kontrolowane. System HACCP został opracowany w USA dla astronautyki. Miał na celu zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności przygotowywanej dla kosmonautów. Zanim trafił do Europy, stopniowo wprowadzali go dystrybutorzy żywności w USA. Obecnie w Unii Europejskiej do wdrożenia HACCP zobowiązany jest każdy podmiot, zajmujący się produkcją lub obrotem żywnością.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?