Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gildia z certyfikatem bezpieczeństwa

BAKO
Prezes WGRO Grzegorz Hempowicz (z lewej) odbiera certyfikat HACCP od przedstawiciela DNV, Damiana Lisiewskiego.  Fot: Gildia
Prezes WGRO Grzegorz Hempowicz (z lewej) odbiera certyfikat HACCP od przedstawiciela DNV, Damiana Lisiewskiego. Fot: Gildia
Certyfikat poświadczający wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP otrzymała w piątek Wielkopolska Gildia Rolno Ogrodnicza Sp. z o.o.. -. To jeden z ważniejszych momentów w historii Spółki - powiedział ...

Certyfikat poświadczający wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności HACCP otrzymała w piątek Wielkopolska Gildia Rolno Ogrodnicza Sp. z o.o..

-. To jeden z ważniejszych momentów w historii Spółki - powiedział Grzegorz Hempowicz, prezes zarządu WGRO.
Razem z Gildią certyfikaty HACCP odebrało 290 operatorów, czyli 86 procent wszystkich, którzy zajmują się obrotem żywności na terenach WGRO. Zdaniem Arkadiusza Węgielskiego, wiceprezesa zarządu Gildii, pozostali niebawem także wdrożą HACCP.

- Gildia czuje się odpowiedzialna za swoich operatorów - powiedział nam Damian Lisiewski, przedstawiciel DNV, firmy certyfikującej Gildię, który razem z Magdaleną Zastawną wręczył certyfikat. - Gildia pomogła im przygotować się do wdrożenia systemu, także w aspekcie finansowym. Jednak przede wszystkim to ich praca i wysiłek, dla których jestem pełen podziwu.

Prezes Hempowicz podziękował za przygotowanie do wprowadzenia HACCP firmie konsultinowej DGA. Wyraził nadzieję, że wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności powinno przynieść Gildii i jej operatorom dodatkowe profity. Wyroby oferowane przez Gildię będą bowiem bardziej bezpieczne dla konsumenta, co oznacza jeszcze wyższą jakość, a tym samym większe zainteresowanie kontrahentow ofertą Glidii.

Kosmiczna technologia

HACCP jest systemem bezpiecznej produkcji żywności: ma na celu bezpieczeństwo, zdrowie i życie konsumentów. To skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points, w tłumaczeniu - „Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli”. Wdrożenie systemu polega na określeniu tzw. ,,Punktów Krytycznych’’ podczas produkcji i dystrybucji żywności, a więc takich, w których mogą pojawić się zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. ,,Punkty Krytyczne’’ muszą być stale monitorowane i kontrolowane. System HACCP został opracowany w USA dla astronautyki. Miał na celu zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności przygotowywanej dla kosmonautów. Zanim trafił do Europy, stopniowo wprowadzali go dystrybutorzy żywności w USA. Obecnie w Unii Europejskiej do wdrożenia HACCP zobowiązany jest każdy podmiot, zajmujący się produkcją lub obrotem żywnością.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto