Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Nocna akcja sandomierskich strażaków

Nocna akcja sandomierskich strażaków

Filmowa majówka w Centrum Kultury. Coś dla kinomaniaków!

Filmowa majówka w Centrum Kultury. Coś dla kinomaniaków!

Polecamy

Niezwykła akcja w Poznaniu. Policjanci robili pompki na moście

Niezwykła akcja w Poznaniu. Policjanci robili pompki na moście

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Proboszcz parafii w Wielkopolsce ogłosił: Abp Stanisław Gądecki zamieszka u nas!

Proboszcz parafii w Wielkopolsce ogłosił: Abp Stanisław Gądecki zamieszka u nas!