Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Halloween: dyniowe inspiracje

Justyna Laskowska
Justyna Laskowska
Można z niej zrobić racuchy, zupę, sałatkę, farsz do naleśników i...lampiony, które już niebawem pojawią się w wielu poznańskich domach.

Z czym kojarzy się Halloween? Ze straszydłami, potworami, przebranymi dziećmi i oczywiście z...dyniami. Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby właśnie z tych warzyw zrobić lampiony, które doskonale podkreślą upiorny charakter tego święta. Wydrążone dynie ze wyciętymi buźkami wyglądają bardzo efektownie szczególnie wieczorem, kiedy można do nich włożyć zapaloną świeczkę.

Od jakiegoś czasu dynie z wyciętymi już twarzami można kupić na targowisku.
- U nas można kupić dynie już od 10 zł, te największe kosztują natomiast 20 zł - mówi pani Danuta z targowiska przy placu Wielkopolskim. - Ale można też kupić nie wydrążoną jeszcze dynię za 5 zł i samemu coś wyciąć, to nie jest trudne.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie lampiony wykonać samemu. Wystarczy odciąć górną część dyni, wydrążyć wnętrze i wyciąć wymyślony wcześniej wzór. Pestek i wydrążonego środka nie warto wyrzucać, ale zrobić z nich coś pysznego do zjedzenia. Pestki najlepiej uprażyć, a z miąższu zrobić zupę dyniową. Takie dania na pewno świetnie sprawdzą się na imprezie halloweenowej.

Jak uprażyć pestki?
Pestki należy wybrać z miąższu i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby były całkowicie czyste. Następnie myte pestki trzeba rozłożyć na papierowym ręczniku i pozostawić do wyschnięcia. W tym czasie warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wysmarować ją olejem. Kiedy pestki już przeschną należy wysypać je na blachę i przemieszać, żeby pokryły się olejem. Przed włożeniem blachy do piekarnika należy jednak rozłożyć pestki, tak, aby nie nakładały się na siebie i posypać je delikatnie solą. Pestki należy piec ok. 10 - 20 min, aż będą delikatnie brązowe i chrupiące.

Przepis na zupę krem z dyni z wanilią.
Składniki na 2 porcje:
- miąższ z dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula szlotka, pokrojona  w kostkę
- gorący bulion
- 1 laska wanilii, przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

W rondlu należy zeszklić cebulkę, po czym dodać do niej dynię i smażyć ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie należy wlać gorący bulion, tak, aby zakrywał dynię. Wszystko gotować pod przykryciem ok. 15 min, aż dynia będzie całkowicie miękka. W  międzyczasie należy dodać ziarenka i pustą laskę wanilii, którą później trzeba oczywiście usunąć. Pod koniec wystarczy zupę zmiksować, tak żeby uzyskała konsystencję kremu. Wszystko doprawić solą oraz świeżym pieprzem.

A może wy macie jakieś ciekawe pomysły na łatwe do przygotowania i pyszne dania dyniowe?


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto