Dwie osoby kałuży krwi, leżące na tackach z supermarketu. Opakowane folią z naklejką opatrzoną kodem kreskowym i napisem "Ludzkie mięso, 2,99 zł/kg". Tak wyglądał sobotni happening, jaki z okazji Tygodnia Wegetarianizmu zorganizowała Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt "Viva!". Z początku zdziwieni lub zszokowani przechodnie mogli liczyć na wyczerpującą informację ze strony organizatorów. Przy przygotowanym dla nich stoisku, mogli dowiedzieć się jak wygląda chów przemysłowy i w jakich warunkach są hodowane zwierzęta, które później zabijane są na mięso.
- Wybierając dietę roślinną chronimy środowisko, ale przede wszystkim nie zgadzamy się na okrutne traktowanie zwierząt w chowie przemysłowym. Mięso, które można dostać w supermarkecie żyło. Każdy kawałek mięsa, który trafia do ust człowieka czuło ból, cierpienie. Mamy wybór i dostęp do mnóstwa alternatyw żywieniowych. Dlaczego więc mamy wykorzystywać w tym celu słabszych? - pytała na pl. Wolności Arleta Sierakowska, koordynatorska poznańskiej "Vivy!".
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Źródło: TVN24
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?