Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak smakuje zupa ziemniaczano-piwna?

Redakcja
Legendarna poznańska zupa ziemniaczano-piwna będzie głównym daniem, którym Lech PILS poczęstuje wszystkich poznaniaków podczas tegorocznej Pyrlandii. Aromatycznej zupy będzie można nie tylko spróbować, ale również wziąć udział w jej przygotowaniu.

Gwiazdami w kuchni PILSa będą poznańscy żużlowcy z klubu PSŻ Poznań oraz zawodnicy klubu koszykarskiego PBG Basket Poznań. Tradycyjne poznańskie pyry z gzikiem, szare kluchy, plendze ze śmietaną i cukrem to tylko niektóre z dań, które będzie można przygotować wspólnie z poznańskimi sportowcami w kuchni PILSA podczas „Pyrlandii”.

Lech PILS zaprasza do gotowania wszystkich poznaniaków i mieszkańców całego regionu. Zainteresowani będą mogli spróbować swoich sił nie tylko w przygotowywaniu typowo wielkopolskich potraw. Będzie można poznać przepis na placek węgierski, kociołek Pichelsteinera i sałatkę ziemniaczaną z czerwoną fasolą. Nie zabraknie także okazji do zrobienia wspólnych zdjęć z zawodnikami PSŻ Poznań i przedstawicieli PBG Basket oraz szans na otrzymanie autografu. Oba zespoły należą do „Drużyny Lecha PILSa” – klubu sześciu wielkopolskich zespołów wspieranych przez markę Lech PILS już od trzech lat.

- Tradycyjne potrawy z ziemniaków to specjalność Wielkopolski - mówi Tomasz Kanton, brand PR manager w Kompanii Piwowarskiej. - Co roku podczas Pyrlandii, Lech PILS częstuje nimi mieszkańców regionu podczas Dni Pyrlandii.

Spotkanie „Kibicuj i gotuj z Pilsem” rozpocznie się o godzinie 13 i do godziny 18 będzie trwało na Cytadeli - na polanie pod Dzwonem Pokoju. Wstęp wolny!


Przepis na poznańską zupę ziemniaczano-piwną

Składniki (10-12 porcji):
1 kg ugotowanych ziemniaków
1l jasnego piwa
2 l bulionu drobiowego
500-800 ml słodkiej śmietany 30 proc.
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
1 łyżka cukru
sól, pieprz
świeży majeranek lub tymianek do dekoracji

Opis przygotowania: na maśle zeszklić posiekaną cebule i czosnek, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zalać piwem, zagotować. Rozgnieść ziemniaki i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, bulion
i śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia
i podawać posypane świeżym majerankiem, tymiankiem lub innym ziołem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto