Jak zrobić idealne faworki? Polecamy najlepsze przepisy na tłusty czwartek
Przepis na faworki
Przepis na dietetyczne faworki pani Kasi, internautki:
Ciasto na
faworki:
- 2 żółtka (40g)
- mąka tortowa (200g)
- jogurt naturalny (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (10g)
- ½ łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania (10g)
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, cukier, sól i kilka kropli aromatu. Miksujemy wszystko, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno nam odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli. Jeśli by się kleiło, podsypujemy odrobiną mąki. Gotową kulą uderzamy o stół raz za razem przez ok. 5 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, zwarte, mniej klejące. Sami zobaczycie po tym czasie, że miało to sens i jest konieczne dla lepszej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odkładamy na 10 minut, po czym wałkujemy na grubość ok. 2-3mm, kroimy na 1,5cm paski o długości ok. 10cm. Nacinamy w środku, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i układamy gotowe
faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. na termoobiegu przez 10 minut. Zobaczycie jak już po kilku minutach tworzą się charakterystyczne dla
faworków pęcherzyki powietrza. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wychodzi 60 małych
faworków (z pasków 1,5x10cm paseczków) lub 30 dużych (z pasków 2x20cm paseczków).
Wartość energetyczna całego ciasta – 960kcal
Wartość energetyczna 1 małego
faworka – 16kcal
Wartość energetyczna 1 dużego
faworka – 32kcal
***
Szef kuchni Jakub Kasprzak zdradził przepis idealny. Jak zrobić różę z faworków?