Jak zrobić sos czosnkowy? Przepis na znakomity dodatek do frytek, pizzy i kebabu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos czosnkowy można dodawać do wielu dań. W połączeniu z ziołami stanie się orzeźwiającą przyprawą. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć do czego użyć sosu czosnkowego.
Sos czosnkowy można dodawać do wielu dań. W połączeniu z ziołami stanie się orzeźwiającą przyprawą. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć do czego użyć sosu czosnkowego. Getty Images/LiliGraphie
Udostępnij:
Sos czosnkowy to prosty i tani dodatek do wielu potraw. Można go zrobić z łatwo dostępnych składników i stosować do zimnych przekąsek oraz gorących dań. Najczęściej sos czosnkowy wzbogaca smak kanapek, frytek, pieczonych mięs i gotowanych ziemniaków. Sos czosnkowy do pizzy to także obowiązkowy produkt dla osób lubiących jeść w amerykańskim stylu. Podpowiadamy, jak zrobić sos czosnkowy bez majonezu i z majonezem.

W skrócie

Czosnek – znakomita przyprawa

Botanicznie czosnek jest rodzajem rośliny cebulowatej. Właśnie część podziemna używana jest w kuchni jako przyprawa. Czosnek używany bywa jako dodatek w kuchni włoskiej w sosach pomidorowych, w zupach i sałatkach. W kuchni polskiej nie wyobrażamy sobie bez czosnku żurku, zakwasu na barszcz czy ogórków kiszonych. Czosnek jest niezwykle uniwersalną przyprawą. Dodatkowo niezwykle zdrową. W okresie jesienno-zimowym, gdy pojawiają się pierwsze infekcje, ochoczo sięgamy po czosnek. Wystarczy jeść kanapkę z masłem i plastrami czosnku lub mikstura wykonana z mleka, masła, miodu i pokrojonego czosnku.

– Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek – allicynę jest naturalnym antybiotykiem, a dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu – informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie sosu czosnkowego

Czosnek jako afrodyzjak

Ciekawostką jest, że czosnek wliczany jest do afrodyzjaków. Za sprawą właściwości podnoszących ciśnienie i przyspieszające krążenie krwi. Choć należy pamiętać, aby podczas kolacji we dwoje obie strony zjadły danie doprawione czosnkiem. Wtedy silny aromat nikomu nie będzie przeszkadzał.

Domowy sos czosnkowy - przepis

Sos czosnkowy będzie świetnie smakować, gdy doprawimy go szczyptą soli, cukru i świeżego mielonego pieprzu. Odrobina posiekanej pietruszki, kolendry, bazylii lub mięty będzie przyjemnie współgrać z ostrością czosnku.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g majonezu,
  • 100 g jogurtu greckiego, śmietany (12-18%), lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta cukru,
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, kolendra lub mięta.

Jak zrobić sos czosnkowy?

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku należy obrać, drobno posiekać, przecisnąć przez praskę albo rozetrzeć szerokim nożem.
  2. Majonez trzeba wymieszać z wybranym nabiałem (jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną).
  3. Do sosu jogurtowego należy dodać czosnek i przyprawy. Sos czosnkowy należy dokładnie wymieszać.
  4. Następnie należy go przykryć i wstawić go do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 30 minut. Dzięki temu składniki przegryzą się i będą mieć intensywny smak.

Sos czosnkowy – do czego używać?

Smakosze kuchni amerykańskiej uwielbiają sos czosnkowy. Często sos czosnkowy podawany jest do pizzy na grubym spodzie w dużą ilością dodatków. W Belgii sos czosnkowy z majonezem podawany jest do frytek (np. frytek z batatów). Można też zrobić szybką sałatkę ze świeżych ogórków, mieszając ją z sosem czosnkowym. Natomiast sos czosnkowy ze śmietaną będzie świetnie smakować wymieszany z sałatą masłową. Ponadto pysznie smakuje sos czosnkowy podany do kebabu, tortilli, placków z dyni i chipsów.

Sos czosnkowy w wersji fit

Sos czosnkowy może być wysokokalorycznym dodatkiem. Zrobiony na bazie majonezu i lub śmietany w 100 gramach może mieć nawet 250 kcal. Warto odchudzić go poprzez zrobienie sosu czosnkowego bez majonezu. W jego miejsce świetnym zastępnikiem będzie gęsty jogurt grecki. Mniej kaloryczny sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego będzie doskonale smakować do pieczonych ziemniaków, lub warzyw z grilla.

Weganie mogą sięgać po coraz liczniej pojawiające się jogurty kokosowe, których konsystencja nie ustępuje tradycyjnemu nabiałowi. Osoby na diecie lub unikające węglowodanów mogą zjeść brokuł z sosem czosnkowym.

Zobacz dania, które świetnie smakują z sosem czosnkowym

Źródło:

Pij zdrowe koktajle

miejsce #1

Black&Decker

Black&Decker BXJB1200E

569,00 zł253,00 zł-56%
miejsce #2

Adler

Adler AD 4076

239,73 zł118,99 zł-50%
miejsce #18

Caso Germany

Caso Germany MX1000 (3617)

339,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Jak zrobić sos czosnkowy? Przepis na znakomity dodatek do frytek, pizzy i kebabu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie