Jaki blender do orzechów: mielenie orzechów, warzyw, kostek lodu

Materiał informacyjny Braun
Chcecie zrobić zupę z twardych warzyw? Potrzebujecie pokruszyć kostki lodu do drinków? Niedziela niehandlowa, pusta półka ze słodyczami w domu, a wy macie ochotę na masło orzechowe i nie wiecie, czym zmielić orzechy? W mocnym blenderze da się to wszystko zrobić. Jaki blender do masła orzechowego jest idealny? Jaki blender poradzi sobie z twardymi warzywami i kostkami lodu? Gdy zastanawiamy się nad wyborem blendera, jaka moc powinna wystarczyć, by uporał się z każdym zadaniem stawianym mu w kuchni? Blender ręczny – jaki wybrać?

Na rynku jest sporo urządzeń do mielenia i miksowania, między innymi wygodny w użyciu blender ręczny. Jaki kupić? Blender ręczny jest trzymany w ręku – to niewielkich rozmiarów urządzenie ze stopą mocująca do mieszania, rozdrabniania i przecierania. Można znaleźć też modele rozszerzane o pojemniki od mieszania, noże do mieszania i kruszenia lodu, młynek do ziół czy trzepaczkę do ubijania. Warto wybrać blender z osłonką, tak by uniknąć rozbryzgiwania. Najlepiej udać się do sklepu i przymierzyć się do blendera – każdy inaczej będzie leżał w dłoni. Blendery ręczne mają zazwyczaj szybkość obrotów na poziomie 20 000 na minutę, a moc od 170 do 900 W. Są zrobione z plastikowej obudowy, z przełącznikami wziernymi i występują w wielu kolorach. Niektóre mają kilka funkcji i programów – przydatna jest zwłaszcza opcja turbo, która na chwile pozwala znacząco przyspieszyć obroty za pomocą jednego przycisku. Jeśli chcemy uzyskać potrawy o odpowiedniej konsystencji, zwróćmy uwagę czy blender ma funkcję różnicowania poziomu prędkości rozdrabniania. Blendery mogą być przewodowe lub bezprzewodowe, z akumulatorem. Zwróćmy uwagę na materiał, z którego wykonane są końcówki i akcesoria – dobrze, by były ze stali nierdzewnej.

Blender kielichowy – czym się wyróżnia?

Inny rodzaj blendera, poza ręcznym, to blender kielichowy. Ma on naczynie – czasem nawet dwulitrowe, z miarką i pokrywką – przeznaczone do przygotowywania koktajli czy smoothie. Na dnie naczynia znajdują się ostrza. W wersjach bogatszych można znaleźć też opcję sokowirówki lub młynka do kawy. Blender kielichowy stoi samodzielnie. Może mieć panel sterowania cyfrowy lub manualne ustawianie obrotów. Obroty w takim blenderze są większe niż w ręcznym – do 35 000 na minutę, a moc wynosi do 1500-1700 W. Blendery kielichowe mają także temper, który pozwala docisnąć produkty do noży. W niektórych modelach jest opcja regulowania mocy przy użyciu przycisków.

Blender wielofunkcyjny - dwa w jednym?

Blender ręczny jest mały i praktyczny, a kielichowy ma większą moc. Można połączyć te dwie najlepsze cechy obu rodzajów blendera i wybrać coś na kształt dwa w jednym. Model Braun MultiQuick 9 cechuje się wyglądem blendera ręcznego, ale nie potrzebuje dużo miejsca. Spełnia wszystkie funkcje blendera kielichowego, bo ma moc 1000 W, ostrza unoszące się i opadające, co eliminuje powstawanie martwej strefy, gdzie ostrza nie sięgają. Za pomocą jednego przycisku można i sterowania nacisku kciuka można zwiększać lub zmniejszać obroty. Do blendera można dokupić dodatkowo kielich oraz różne końcówki. Poczytajcie więcej o funkcjach i możliwościach tego urządzenia w artykule: Najlepszy blender do koktajli i smoothie poleca Anna Skura.

Blender do orzechów - jak zmielić orzechy blenderem?

Blender jest idealny do przygotowywania koktajli, soków i smoothie – z użyciem warzyw i owoców, dodatkiem mleka kokosowego, soków, wody. Na tym jednak nie kończą się możliwości dobrego blendera. Jeśli zawsze się głowiliście nad tym, jak zmielić orzechy, to odpowiadamy: mielenie orzechów w blenderze jest możliwe.

Jaki blender do orzechów wybrać? Najważniejsze pytanie, przy wyborze takiego blendera – ile wat ma? Jeśli chcemy mielić twarde warzywa czy orzechy lub lód przy pomocy blendera, moc urządzenia odgrywa niebagatelną rolę. Tylko blender o dużej mocy da sobie z takimi twardymi składnikami radę, nie uszkadzając przy tym noży. Wybieramy blendery o mocy powyżej 700 W – takie poradzą sobie z lodem, orzechami i twardymi warzywami. Ponadto istotne jest mocowanie noży. Jeśli tną one w dwóch kierunkach, to lepiej rozdrobnią składniki. Blendery dostępne na rynku najczęściej mają dwa skrzydła ostrzy, choć są też modele z czterema skrzydełkami.

Kilka przepisów na start

Kupiliście już blender o dobrej mocy, ostrych nożach dwukierunkowych, wygodny i funkcjonalny i nie wiecie od czego zacząć z nim przygodę? Jeśli jesteście zainteresowani przygotowaniem masła orzechowego w blenderze, zerknijcie po przepis tutaj: Jaki blender do orzechów i masła orzechowego?. Posiadanie w domu blendera do orzechów, pozwoli mam też przyrządzić wiele innych pyszności, jak np. brownie kawowo-orzechowe z wiśniami – film z przepisem znajdziecie tutaj:

Smacznego!

Źródła:
- https://badzzdrowy.pl/jaki-blender-do-orzechow-twardych-warzyw-i-lodu/
- https://www.kuchenny.com.pl/518-18-jaki-blender-kupic.html

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto