Liściasta aromatyczna herbata parzona w tradycyjny japoński sposób oraz japońskie, naturalne ciasta - poznaniacy mogli ich spróbować podczas pokazów "Droga Herbaty Sencha – Senchado", które odbyły się w CK Zamek w ramach festiwalu Japan Week.
Zobacz także: Festiwal Japan Week Poznań [ZDJĘCIA]
- Z Japonią zwykle kojarzy się herbata sproszkowana, ale liściasta również jest popularna - mówił prowadzący pokaz Japończyk ze szkoły Seifuryu. - W obu przypadkach proces parzenia zdecydowanie się różni. Liściastą Sencha – Senchado parzy się w srebrnym czajniku na specjalnym, metalowym piecyku, pod którym znajdują się kawałki węgla. Bardzo ważna jest temperatura zarówno wody, jak i czarki, w której podaje się herbatę.
Japan Week Poznań - czytaj więcej
Uczestnicy ceremonii parzenia herbaty próbowali również japońskich ciastek. Są one robione tylko z naturalnych składników. Podczas pieczenia nie używa się masła ani oleju. Stosuje się tu m.in. warzywa, owoce cytrusowe, mąkę.
Podczas spotkania herbacianego najważniejsze jest nie samo picie herbaty, ale sposób jej parzenia i zasady spotkania. Uczestnicy muszą m.in. rozmawiać o herbacie i kaligrafii umieszczonej na czarkach. Ubrani są w kimona, co dziś zdarza się już w Japonii rzadko, głównie przy bardzo ważnych uroczystościach.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?