Od piątku, 12 sierpnia w Poznaniu trwa V Festiwal Dobrego Smaku. Jest to jedna z największych imprez plenerowych o tematyce kulinarnej. Oprócz jarmarku na Starym Rynku odbędą się m.in. koncerty, pokazy i inne atrakcje.
Największym zainteresowaniem cieszą się jednak stoiska, choć w pierwszym dniu jarmarku wiele z nich było dopiero rozstawianych. Nie można też na razie mówić o tłumie klientów - wiele osób przechodzących przez rynek nie miało nawet pojęcia, co się dzieje.
- Ja tu tylko przejściowo, zobaczyłam, że coś się dzieje, to wpadłam – przyznaje jedna z osób oglądających asortyment na stoiskach.
Na stoiskach dominują produkty wędliniarskie, produkty z miodu czy sery. Znalazły się także napoje alkoholowe, gofry i lody kulkowa a także ryby. Po problemach z zeszłej edycji z sanepidem większość stoisk zachowywała podstawowe zasady higieny. Pojawiły się lodówki i plastikowe szybki, które oddzielały produkty od rąk kupujących.
Obok produktów z Polski, znalazły się litewskie czy węgierskie. Nie zabrakło również stoiska z kuchnią japońską. Ne jednym ze stoisk promowany jest też tzw. slow food.
Mimo tylu smakołyków, największym powodzeniem cieszy się... budka z lodami i miejsca gdzie można kupić piwo. Dużo osób chodzących po Starym Rynku zajadało się również kebabami zakupionymi w budach w pobliżu. Na pytania, dlaczego nie kupili nic na jarmarku, większość zbywała krótkim „bo nie” lub uciekała w drugą stronę.
Jarmark można odwiedzać od piątku 12 sierpnia do poniedziałku 15 sierpnia, kiedy to zakończy się cały Festiwal Dobrego Smaku. Stoiska sa otwarte od 10 do 21, a w poniedziałek od 10 do 20.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?