Łódź podwodna wypływa na szerokie wody
Historia marki SUBWAY rozpoczyna się w 1965 roku w Bridgeport w stanie Connecticut (USA). Wtedy właśnie przedsiębiorczy siedemnastolatek Fred DeLuca otwiera "Pete’s Super Submarines", bar z sandwiczami przypominającymi łodzie podwodne, żeby zdobyć pieniądze na studia. Pomaga mu w tym przyjaciel, Peter Buck. Restauracja szybko zdobywa popularność, otwierają się kolejne lokale
a nazwa zostaje skrócona do SUBWAY.
Ponad 900 milionów kombinacji
Sandwicze SUBWAY, zwane powszechnie SUBami, przygotowywane są ze świeżych warzyw, mięs i wędlin, na wypiekanym w restauracji pieczywie. Obecnie mieszkańcy 102 krajów mają możliwość skomponowania swojego ulubionego sandwicza. Jak obliczono ilość możliwych do zamówienia kombinacji przekracza 900 milionów. Każdy sandwicz może być w trzech rozmiarach: 30 cm, 15 cm oraz w wersji MiniSUB – szczególnie dobrej opcji dla dzieci. Dla bardzo głodnych marka SUBWAY przewidziała także opcje 2- metrowego sandwicza-giganta.
Sandwicz odpowiedni dla każdego
Niezależnie od tego jakiego sandwicza skomponuje sobie klient, marka SUBWAY stara się przede wszystkim zachęcać do dobrego odżywiania się. Punkty SUBWAY, jako jedyne restauracje szybkiej obsługi w USA, otrzymały certyfikat zaświadczający, że mogą się w nich stołować amerykańscy olimpijczycy. Główną twarzą marki SUBWAY był pływak Michael Phelps – najbardziej utytułowany olimpijczyk w historii nowożytnych igrzysk, wzór sportowca dla milionów profesjonalistów i amatorów. Inną twarzą sieci jest Jared Fogle. Amerykanin schudł 111 kg odżywiając się przez rok w restauracjach SUBWAY. Postawił na niskokaloryczne sandwicze z szynką i indykiem oraz ćwiczenia fizyczne. Dbający o linię obok sandwiczy z niską zawartością tłuszczu i dużą ilością świeżych warzyw, znajdą w menu SUBWAY także pożywne sałatki i wrapy.
Ulubionego sandwicza można zjeść wszędzie
Punkt SUBWAY, ulokowany w kontenerze i podnoszony przez dźwig, przez 18 miesięcy dostarczał sandwicze budowniczym 105 piętrowej Freedom Tower w Nowym Jorku. Mogli oni zjeść smaczny świeży posiłek z widokiem na panoramę miasta. Podobny krajobrazowy bonus dostają klienci punktu SUBWAY ulokowanego na pływającej barce w Niemczech czy na złotych plażach Bułgarii. Na całym świecie sandwicze SUBWAY można zjeść także w szpitalach, bazach wojskowych, czy kościołach. W Wielkopolsce swojego indywidualnego sandwicza można skomponować w Poznaniu w CH Plaza, w Galerii Malta, na ul. Św. Marcin 63 i na ul. Półwiejskiej 20; w Ostrowie restauracja SUBWAY działa w Galerii Ostrovia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?