Okazało się, że wszystkie sprawdzane placówki przestrzegają przepisów, bez względu na to, czy sprzedają ryby żywe, mrożone, czy przetwory z ryb. Najwięcej zachodu wymagało oczywiście przygotowanie stoisk z żywymi karpiami - w sklepach wydzielono dla nich specjalnie przygotowane baseny.
- Obsługa stoisk proponuje klientom zakup wiaderek do transportu żywych ryb, by w humanitarny sposób przenieść je do domów - wyjaśnia Cyryla Staszewska, rzeczniczka prasowa poznańskiego Sanepidu.- Placówki będące pod nadzorem inspekcji weterynaryjnej na życzenie klienta uśmiercają ryby i patroszą je. Odbywa się to za parawanem na wydzielonym i odpowiednio wyposażonym stanowisku.
Część sklepów ze względu na posiadaną dużą ilość ryb ma na zapleczu dodatkowe baseny do przetrzymywania ryb bezpośrednio po dostawie. Ta baseny także nie umknęły wnikliwemu oku kontrolerów: sprawdzono, czy woda w basenach jest natleniana i odpowiednio często wymieniana. Tu także nie stwierdzono żadnych uchybień.
- Podczas kontroli dokonano także oceny organoleptycznej powłok skórnych karpia - dodaje Cyryla Staszewska. - Nie stwierdzono na nich, jak i w wodzie zanieczyszczeń (np. pijawek). Sklepy posiadały prawidłowo wypełnione dokumenty identyfikujące dostawców, jak również certyfikaty jakości i sprawozdania z badań stwierdzające brak pasożytów zewnętrznych i wewnętrznych w rybach.
Sanepid kontrolował Real przy ul. Szwajcarskiej i Bukowskiej, Carrefour, Auchan, Tesco przy ul. Serbskiej i Mrągowskiej, stoisko przed marketem Kufland i w sklepie Piotr i Paweł przy ul. Hetmańskiej.
Pokaż swoje stylizacje wygraj udział w pokazie Fashion in Charge | informacje, porady, konkursy | sprawdź gdzie się bawić |
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?