Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kończy się sezon na grzyby. Nie powinna się za to kończyć czujność grzybiarzy

Chrystian Ufa
Chrystian Ufa
Najcięższe zatrucia są spowodowane grzybami blaszkowymi
Najcięższe zatrucia są spowodowane grzybami blaszkowymi Malgorzata Genca
Sezon na zbieranie "leśnego przysmaku", jakim są grzyby - dobiega końca. Grzybiarze z całej Wielkopolski wędrowali po lasach, zrywając najróżniejsze odmiany, jednak niektórzy z nich zatruli się w efekcie pomylenia rodzaju grzybów. Do szpitala miejskiego im. Franciszka Raszei od sierpnia trafiło 5 osób z objawami zatrucia.

Spis treści

5 osób trafiło do szpitala z objawami zatrucia

– Jeśli chodzi o najcięższe zatrucia, są one spowodowane grzybami blaszkowymi, między innymi muchomorem sromotnikowym, jadowitym oraz wiosennym - po spożyciu tych grzybów najbardziej narażone są wątroba i nerki”

– opowiada Jerzy Rumiński, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

To właśnie po zatruciu muchomorem sromotnikowym 14 października na oddział toksykologiczny zgłosił się mężczyzna, który pomylił muchomora z czubajką kanią - co jak mówi Jerzy Rumiński, jest najczęstszą pomyłką wśród zbieraczy.

– Mężczyzna pochodzący z Poznania zerwał grzyb, potem w nieświadomości przyrządził go sobie na obiad. Po 8 godzinach pojawiły się objawy: bóle brzucha, biegunka, wymioty oraz bardzo intensywne objawy w przełyku pokarmowym

– informuje dr Eryk Matuszkiewicz, toksykolog ze szpitala im. F. Raszei.

We wrześniu do szpitala trafiła czteroosobowa rodzina po zatruciu poprzez zjedzenie ciężko strawnych grzybów blaszkowych. Do szpitala miejskiego im. Franciszka Raszei, od sierpnia trafiło 5 osób z objawami zatrucia pokarmowego.

Jakie kroki podjąć po zatruciu?

– Zawsze trzeba pamiętać o tym, że jeśli jakiekolwiek objawy wystąpią po spożyciu potrawy, bóle brzucha nudności, zawroty głowy - nie należy podawać mleka, które wiąże niektóre substancje toksyczne, ani alkoholu. Należy również niezwłocznie zgłosić się do lekarza - dobrze jest zabrać ze sobą obierki z grzybów, bądź całą potrawę, wtedy diagnostyka jest o wiele łatwiejsza

– informuje Jerzy Rumiński.

Żeby uniknąć zatrucia, powinniśmy zbierać grzyby, posiadające pod kapeluszem gąbkę – radzi Jerzy Rumiński.
Żeby uniknąć zatrucia, powinniśmy zbierać grzyby, posiadające pod kapeluszem gąbkę – radzi Jerzy Rumiński. Malgorzata Genca

Grzyboznawca radzi, jak uniknąć zatrucia

Grzyboznawca wyjaśnia, co zrobić by uniknąć zatrucia pokarmowego.

– Żeby uniknąć zatrucia, powinniśmy zbierać grzyby, posiadające pod kapeluszem gąbkę. Na początku naszej przygody w lesie nie zbierajmy grzybów blaszkowych, ponieważ wśród nich mamy te najbardziej trujące gatunki

– radzi grzyboznawca Jerzy Rumiński.

Poznański sanepid przy ul. Libelta 36, udziela bezpłatnych porad grzybowych w tym, identyfikację rodzaju zebranych grzybów. W obecnym roku grzyboznawcy udzielili ponad 200 porad.

– Każda osoba, która zbierze grzyby do koszyka, ale nie ma pewności co tak naprawdę w tym koszyku ma - może udać się do WSSE. My tutaj przejrzymy koszyk i powiemy, jakie grzyby zostały zebrane oraz które z nich nie są jadalne

– opowiada Jerzy Rumiński.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

Obserwuj nas także na Google News

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kończy się sezon na grzyby. Nie powinna się za to kończyć czujność grzybiarzy - Głos Wielkopolski

Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto