Dzisiaj w Heliodorowie (gm. Szamocin) odbył się konkurs kulinarny pod hasłem "Zdrowa gęsina z łąk Szamocina".
Udział w konkursie wzięło 12 drużyn - dziesięć reprezentacji sołectw oraz dwie KGW. Jury, któremu przewodniczył Bartosz Leśny, przyznało pierwsze miejsce reprezentacji Borowa. Na stoisku tego sołectwa można było spróbować czerninę z domowymi kluskami oraz pierś z gęsi pieczoną z puree z sosem żurawinowym. Drugie miejsce zajęły Szamoty i ich zupa ,,gęsia kurka" i gęś faszerowana, a trzecie - sołectwo Lipia Góra. Panie z tego zespołu przygotowały czerninę, zrazy zwijane oraz wędzoną pierś gęsią z surówką z czerwonej kapusty.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszyły występy, można było zobaczyć Zespół Pieśni i Tańca "Wiwaty" oraz kapelę "No to cyk", a o godz. 19 wystąpili Brygida i Robert Łukowscy.
Do udziału w imprezie zaprosiła szamocińska OSP, a celem konkursu "Zdrowa gęsina z łąk Szamocina" było propagowanie powrotu gęsiny do polskiej kuchni i na polskie stoły. Burmistrz Eugeniusz Kucner zapowiedział, że istnieje pomysł, aby gęsina z szamocińskich łąk stała się produktem regionalnym. Potrzebna jest więc promocja.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?