Pomysł akcji pod nazwą Restaurant Day narodził się w Skandynawii. Chodzi w niej o to, żeby ludzie, którzy nie są związani z gastronomicznym biznesem, jednego dnia otworzyli swoje własne restauracje. Ale nie mają to być wyszukane lokale ze stolikami i kelnerami! Po prostu – każdy kto tylko ma ochotę i czuje się na siłach – oferuje do sprzedaży zrobione przez siebie jedzenie.
Pierwszy w Poznaniu i jednocześnie w Polsce Restaurant Day odbył się 19 maja tego roku i wzięły w nim udział dwa jednodniowe lokale. Teraz, w niedzielę – 19 sierpnia – oficjalnie zarejestrowało się w Poznaniu 11 lokali, ale w rzeczywistości w akcji wzięlo ich udział więcej - ponieważ w samym tylko Mobilnym Centrum Kultury KontenerArt rozłożyło się aż 12 jednodniowych restauracji! (Na niedzielną akcję zgłoszono ogólnie 18 restauracji z Polski, 21 ze Szwecji, po 11 z Danii i Węgier, 6 z Holandii, 5 z Niemiec, 4 z Austrii i jedną z Francji.)
Na terenie KontenerArt wielkie jedzene zaczęło się już przed godz. 13.00. Na rozkładających się z potrawami "domowych kucharzy" czekały już grupki chętnych, którzy z niecierpliwością próbowali kolejnych potraw. A w miarę upływu czasu przybywało zarówno stoisk z jedzeniem, jak i chętnych do degustacji.
Ludzi przyciągnęły tu nie tylko ogromny wybór różnych potraw i niskie ceny.
- Takie jedzenie smakuje zupełnie inaczej niż w barze czy restauracji - przyznaje Anka, studentka filologii.
Swój wielki dzień w niedzielę mieli wegetarianie i weganie. Wśród oferowanych potraw dominowały te oparte na produktach pochodzenia roślinnego. Nie zabrakło także zup, ciast i ciastek oraz różnego rodzaju tart oraz sushi. Można było wypić sangię z owocami i różne lemoniady. Fani potraw mięsnych także znaleźli coś dla siebie - mogli kupić smażone na grillu hamburgery (wołowe lub drobione) podawane z własnej roboty majonezem, żółtym serem, duszoną cebulką, bekonem, ogórkiem, pomidorem i sałatą. W cenie 9 zł można było sobie wybrać dowolne dodatki - nawet wszystkie!
Zobaczcie, jak smakowicie było w niedzielne przedpołudnie w KontenerArt:
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?