System HACCP w Petit Bistro, funkcjonujących przy swoich stacjach paliwowych wdraża BP Polska. Od 1 stycznia nowego roku firma będzie mogła starać się o zdobycie certyfikatu, potwierdzającego działanie systemu jako pierwsza firma paliwowa w Polsce. Docelowo będzie on działał w każdej stacji wyposażonej w Petit Bistro. Obowiązek wprowadzenia systemu od 1 stycznia 2004 roku nakłada polskie prawo.
HACCP - Hazard Analisis Critical Control Point (Analiza Zagrożeń, Krytyczny Punkt Kontrolny) został opracowany przez NASA w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności dla astronautów. Zagrożenie rozpoznawane jest poprzez obserwację każdego etapu produkcji i składowania żywności. Aby zatrzymać zagrożenie, ustanawia się nadzór i kontrolę procesu. Są to Kontrolne Punkty Krytyczne..
Firma Pillsbury Company, która stworzyła system dla NASA, zastosowała go później do własnych produktów żywnościowych. Obecnie HACCP stosowany jest w zakładach przemysłu spożywczego na całym świecie.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Studio Euro odc.4 - PO AUSTRII
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?