Lany poniedziałek z umiarem, bo inaczej będzie mandat!

Lilia Łada
Lilia Łada
archiwum/Wincenty Kokot
Udostępnij:
Za przesadne polewanie innych wodą w drugi dzień świąt można dostać mandat w wysokości nawet 500 złotych.

Niby oblewanie się wodą w lany poniedziałek to już wielkanocna tradycja, ale jednak mimo wszystko może nas za to spotkać kara w postaci mandatu. Dlatego wielu młodych poznaniaków ma dylemat - oblewać się czy może lepiej nie?

Przemysław Piwecki z Poznańskiej Straży Miejskiej nie ma co do tego wątpliwości.
- Lany poniedziałek jest od tego, by podtrzymywać tradycję - mówi. - Można więc lać obficie, byle z głową. Żeby miła zabawa nie stała się chuligańskim wybrykiem, żeby nadal był to obyczaj a nie wykroczenie.

Bo wprawdzie granica między tradycją a chuligaństwem jest cienka, to nie na tyle, by nie dało się jej zauważyć.
- W polskim prawie istnieje tzw. kontratyp czyli niektóre zachowania ludzi popełnione w określonym czasie i niekiedy miejscu nie są wykroczeniem, ale w innym już tak - wyjaśnia Piwecki. - Przykładem jest tu lany poniedziałek. Można oblewać wodą tylko tych, którzy się na to zgadzają, a nie kogo popadnie, bo nie każdy chce być oblewany.  Przestrzegam przed wlewaniem wody do wnętrza tramwajów i autobusów, a także przed oblewaniem samochodów wodą z wiader. Taka chluśnięta struga wody może sprawić, że kierowca przez chwilę nic nie będzie widział i wypadek gotowy. Nie wolno również zrzucać worków z wodą z okien, bo mimo że sam worek nie jest duży ani ciężki, to jednak spadając z dużej wysokości może poważnie zranić przechodnia lub uszkodzić samochód.

Oblewanie wodą bez zgody polewanego to wykroczenie ujęte w art. 51 kodeksu wykroczeń, za który grozi mandat od 20 do 500 zł. Jak co roku strażnicy będą sprawdzać, czy wszyscy przestrzegają prawa w lany poniedziałek.

Więcej wielkanocnych porad znajdziesz w materiałach:
Wielkanocne zakupy: Nie kupuj jajek z lodówki! Sprawdzaj słodycze!

Uważajcie na kupowane na targowiskach słodycze! Wiele z nich nie ma oznaczeń zgodnych z polskim prawem, czyli nie dowiecie się, czy nie zawierają np. alergenów, na które jesteście uczuleni!

Co podać na wielkanocne śniadanie radzi szef kuchni hotelu Sheraton

W hotelowej restauracji dominuje kuchnia fusion, mimo to szef kuchni - Krystian Szopka na wielkanocne śniadanie poleca tradycyjne, wielkopolskie potrawy.

Jak zrobić wielkanocny stroik? (wideo)

Myślisz, jak przygotować świąteczny stroik? Zaprosiliśmy do redakcji siostrę Katarzynę Machut i rzeźbiarza Romualda Łuczko, którzy udzielili krótkiej lekcji. Zobacz wideo.

Jak zrobić pisankę?

Wszyscy, którzy próbowali, wiedzą, że to niełatwe, ale wystarczy znać kilka sposobów, by nawet bez specjalnych talentów już tej Wielkanocy móc poszczycić się własnoręcznie zrobioną i bardzo ładną pisanką.

Jak zrobić batikową pisankę?

To dla wielu osób poważny problem przed Wielkanocą. Dlatego przygotowaliśmy dla was ściągę, jak zrobić batikową pisankę, czyli taką barwioną z pomocą wosku i farbek na zimno.

Pisanka na wiele sposobów - kraszanki, wydrapywanki, oklejanki

Powinny być kolorowe, kunsztownie zdobione, takie, żeby je z dumą pokazywać znajomym, tylko jak takie cuda zrobić? Mamy kilka pomysłów...

Lany poniedziałek z umiarem, bo inaczej będzie mandat!

Za przesadne polewanie innych wodą w drugi dzień świąt można dostać mandat w wysokości nawet 500 złotych.

Wielkanocne stroiki - zdjęciowe inspiracje

Z kawałków wstążki, kilku traw i kolorowej kraszanki mogą wyjść cuda zmieniające wielkanocny stół w dzieło sztuki. Sprawdźcie, jak może wyglądać wielkanocny stroik. Zobaczcie zdjęcia!

Wielkanocne życzenia na e-maila i SMS-a

Wolny czas, stół zastawiony samymi pysznościami i towarzystwo tych, których kochamy - to najczęstsze wyobrażenia Wielkanocy. Ale co by to były za święta bez życzeń! Oto kilka przykładów życzeń do wysłania e-mailem i SMS-em.

Wielkanoc: baba to podstawa!

Kiedyś z ich wielkości wróżono sobie pomyślność, a umiejętność pieczenia była wysoko ceniona u panny na wydaniu. Robiono je w Wielką Sobotę.

Wielkanocne przepisy: Jaja faszerowane na kilka sposobów poleca szef kuchni Deserovni Pałacu Wąsowo

Jajka - ale z okazji Wielkanocy podane inaczej. Specjalnie dla nas Jewgienij Lesnych, mistrz kuchni Deserovni Wąsowo, zdradza kilka sekretów na jaja faszerowane.

Co najczęściej zamawiamy na dowóz? Komentarz

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie