Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lato z Tomato, czyli kuchenna gra w pomidora

PRE
Lato z Tomato to propozycja Concordia Taste, gdzie przez najbliższe dwa tygodnie serwowane będzie menu pomidorowe.

Restauracja Concordia Taste znana jest z tego, że stawia na sezonowe owoce i warzywa, i prezentuje je w niecodziennych odsłonach. Tak stało się i tym razem. Lato z Tomato to menu, w którym króluje pomidor: od przystawki aż po deser. Po dwutygodniowej przerwie wywołanej intensywnymi pracami przy budowie Bałtyku, z którym sąsiaduje, lokal przy Zwierzynieckiej wraca... w pomidorowej odsłonie.

5 zbawiennych właściwości pomidorów

Agencja TVN

Obok tradycyjnych kulinarnych wariacji na temat pomidora, takich jak gazpacho (pomidorowa zupa przygotowywana i serwowana na zimno) są zaskakujące desery. W ofercie znajdziemy lody pomidorowo-lawendowe i koktajl z pomidora i arbuza. W menu również carpaccio z pomidora, indyk z ragout pomidorowym, risotto z pieczonymi pomidorami.

Sezon na pomidory trwa, dlatego w kuchni Concordia Taste pierwsze skrzypce grają różne jego odmiany: malinowe, czerwone, czarne, sercowe, zielone... – Uwielbiam je i dlatego w pełni lata będziemy grać w pomidora we wszystkich odmianach i udowadniać, że można go przyrządzać i jeść na sto różnych sposobów - mówi Tomasz Olewski, szef kuchni, który jest zwolennikiem i orędownikiem kuchni sezonowej. - Różnorodny wybór warzyw i owoców sezonowych, które na szczęście wracają na nasze stoły w różnych odmianach bardzo mnie cieszy - zapewnia. - Może nieskromnie dodam, że na te pozytywne zmiany mamy wpływ jako szefowie kuchni. Uczymy konsumentów różnych smaków. Pomidor, ziemniak, czy jabłko nie musza być nudne. Jako rodowity poznaniak bardzo żałuję tylko, że w tym mieście trudno o miejsce, w którym można kupić smaczne, różnorodne odmiany ziemniaków, ale mam nadzieję, że to się jeszcze zmieni - dodaje.

Bałtyk Poznań: Zobacz panoramę miasta z ostatniej kondygnacji wieżowca [ZDJĘCIA]

Do każdego z dań serwowany jest świeży sok z pomidorów. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że im więcej zje się pomidorów, szczególnie w sezonie, tym lepiej, zawierają one bowiem witaminę A, B1, B2, K, C, PP oraz fosfor, wapń, żelazo i sód. Trzeba pamiętać, że najzdrowsze są właśnie jedzone na surowo. Są źródłem przeciwutleniczay i karotenoidów. Spożywane regularnie zmniejszają ryzyko zawałów, wspomagają wątrobę, są pomocne w walce z nadwagą, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty i szyjki macicy, pomagają też pracę układu pokarmowego i nerwowego. Ale to nie wszystko, bo pomidory mają również właściwości... upiększające. Zawarte w nich witaminy działają korzystnie na krążenie, a wspomaganie procesów nawilżania skóry skutkuje późniejszym pojawianiem się zmarszczek. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Wszystko dzięki zawartemu w nich likopenowi, który neutralizuje procesy wywołane promieniowaniem UV.

PRZEPISY SZEFA KUCHNI CONCORDIA TASTE TOMASZA OLEWSKIEGO ZNAJDZIESZ NA NASTĘPNEJ STRONIE

Jeśli nie możecie lub nie planujecie odwiedzić Concordia Taste w czasie akcji Lato z Tomato, wykorzystajcie przepisy szefa kuchni Tomasza Olewskiego i sami przekonajcie się o dobrodziejstwach tego owocu (jak mówią eksperci), czy też warzywa, jak uważają niektórzy:

Sałatka z pomidorów malinowych

0,5 kg pomidorów malinowych
0,2 kwaśnej śmietany
0,1 kg cebuli szalotki
0,1 kg kiełków rzodkiewki
0,3 kg sałaty rzymskiej
szczypta soli
szczypta pieprzu

Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i posypać solą i pieprzem tak, aby pomidor i cebula puściła sok. Następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Na końcu dodajemy porwaną sałatę rzymską oraz kiełki rzodkiewki.

Grzanki z pastą z czarnych oliwek, salsą z żółtych pomidorów i serem kozim 4 porcje

Pasta z czarnych oliwek:
30 dkg oliwek
20 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pęczek natki pietruszki

Pomidorowa salsa
Pół kg żółtych pomidorów
50 g świeżej bazylii
50 g kolendry
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 bagietka i 30 dkg sera koziego

Bagietkę przekroić na pół, a następnie pokroić na kawałki o długości 20 cm, oliwki posiekać do uzyskania konsystencji pasty, rozetrzeć 1 ząbek czosnku z solą i dodać pokrojoną drobno pietruszkę i oliwę z oliwek. Bagietkę cienko posmarować pasta, następnie sparzyć pomidory i obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, dodać łyżeczkę miodu gryczanego oraz posiekaną kolendrę i bazylię. Gotową salsę ułożyć na bagietce, a na górę pokruszyć kozi ser.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto